Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș Cornelia Negruț susține prezența femeilor în procent de 30% pe listele de candidați la alegerile locale și parlamentare

Deputatul ALDE Maramureș Cornelia Negruț a semnat, împreună cu mai mulți parlamentari din toate formațiunile politice, două propuneri legislative pentru modificarea și completarea legilor electorale, în așa fel încât femeile să fie reprezentate clar și distinct pe listele electorale, atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare din acest an.

Inițiatorii au cerut dezbaterea și adoptarea acestora în procedură de urgență, în așa fel încât noile legi să fie în vigoare la alegerile locale din luna iunie a.c..
„Cele două propuneri prevăd ca listele de candidați pentru alegerea consiliilor locale, a consiliilor județene și pentru Camera Deputaților și Senat, să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporție de cel puțin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte. Consider că este o inițiativă benefică pentru România, cu atât mai mult cu cât foarte multe țări ale lumii au o astfel de lege de reprezentare a cotelor de gen. Introducerea criteriului reprezentării fiecărui gen în procent de 30% din candidați pe listele electorale la alegerile locale si parlamentare este un pachet de legi semnat de peste 150 de parlamentari din toate partidele politice. În țara noastră se impune o astfel de decizie politică cu atât mai mult cu cât peste jumătate din populație este formată din femei, iar realitățile și necesitățile societății noastre indică indubitabil creșterea numărului femeilor în demnitățile alese ale spectrului politic”, a argumentat deputatul Cornelia Negruț.
Parlamentarul ALDE consideră că femeile au demonstrat în cele mai dificile domenii profesionale că pot reuși, iar politica nu ar trebui să facă excepție.
„Româncele și-au dovedit capacitatea și probitatea în toate domeniile, iar acum a venit timpul implicării lor mai active și mai numeroase și în politică. Prezența femeilor în politica românească se situează, la toate nivelurile, pe ultimele locuri între țările Europei și ale lumii, iar o reprezentare echilibrată va îmbunătăți atât climatul politic autohton, dar va crește și responsabilitatea decizională. În acest moment, din păcate, numărul româncelor din forurile decizionale publice locale, județene și parlamentare este de sub 10%, sub jumătate din media mondială și sub o treime din media europeană! Politica românească va fi mai performantă cu mai multe femei, așa cum educația și sănătatea sunt domenii de referință în care reprezentantele sexului frumos sunt net majoritare. Sper ca Legislativul să dea dovadă de bună credință pentru ca pachetul de legi privind reprezentarea femeilor pe listele de candidați să devină operațional în cel mai scurt timp”, a conchis Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 octombrie 2019, 18:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro