Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, se pronunță pentru adaptarea învățământului la transformările de pe piața muncii

Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, i-a cerut ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, în cadrul unei interpelări parlamentare, adaptarea învățământului la transformările rapide de pe piața muncii.

În documentul oficial trimis conducerii MENCȘ, parlamentarul maramureșean s-a referit la o recentă cercetare care indică faptul că „două treimi dintre elevii aflați acum pe băncile școlii primare vor presta, la maturitate, meserii care nu există în prezent”. „Astfel, a continuat Cornelia Negruț, specialiștii în resurse umane avertizează asupra faptului că sistemul nostru de învățământ se va confrunta cu mari dificultăți în ceea ce privește pregătirea viitorilor angajați în conformitate cu locurile de muncă pe care le vor avea. Perioada de transformare rapidă și radicală a pieței muncii ce se prefigurează pentru următorii ani va duce la supraviețuirea a doar 35% din slujbele existente în acest moment.”
Având în vedere noile provocări, deputatul ALDE a formulat o serie de întrebări pentru ministrul Curaj: „1. Care este strategia MENCȘ în vederea adaptării curriculei școlare la apariția unor noi și inovative meserii?; 2. Care este în prezent procentul angajaților proveniți din absolvenții învățământului obligatoriu, atât la nivel național, cât și în județul Maramureș?; 3. În ce mod aveți în vedere rearanjarea sistemului educațional pentru a face față transformărilor de pe piața muncii?”.
„Studiul respectiv a mai relevat că pe măsura dezvoltării inteligenței artificiale și ieftinirii automatizării, roboții industriali vor lua masiv locul oamenilor, mai ales în activitățile repetitive din fabrici. Specialiștii în resurse umane au mai avertizat, de asemenea, că angajații născuți înainte de anul 1980 vor avea cel mai mult de suferit de pe urma acestor transformări, deoarece sunt adepții unor cariere tradiționale. În aceste condiții, aștept cu interes gândirea ministrului Educației referitoare la transformările abrupte ce vor avea loc”, a conchis Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 octombrie 2019, 15:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro