Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Agricultura românească, sub zodia răzgândirilor și a amânărilor!

România condusă în stil tehnocrat pare obosită, deprimată și fără perspective, deși e vremea ghioceilor și a revenirii naturii la viață.

În marea majoritatea a domeniilor de activitate asistăm la bulversări și evenimente nefericite, de la drama bebelușilor din Argeș, la degringolada din învățământ și, mai nou, la nemulțumirea fermierilor referitoare la anumite decizii luate de conducerea ministerului de resort.
ALDE atrage atenția asupra faptului că, fără a minimiza importanța sănătății și educației, bunul mers al lucrurilor din agricultura românească ar trebui să constituie o prioritate 0 a actualului Guvern. În realitate, asistăm la numeroase poticneli și decizii contradictorii ale ministrului Agriculturii, fapt ce a atras nemulțumirea masivă a fermierilor, care amenință din nou cu ample mișcări de protest. Este de neînțeles faptul că, în prezent, peste 200.000 de agricultori nu își pot depune cererile pentru subvenții până la data limită, 1 martie, din cauza anumitor probleme din activitatea APIA. De asemenea, fermierii acuză faptul că MADR nu a reușit să modifice în timp util Ordinul 619/2015, care ar urma să certifice noile condiții de acordare a subvențiilor pentru crescătorii de animale. Oamenilor le este greu să asiste, pe bună dreptate, la defectarea soft-urilor APIA exact în preajma termenelor privind depunerea cererilor de subvenții! Mai mult, se pare că noul ministru al Agriculturii este depășit de situație, cel puțin astfel rezultă din pozițiile sale publice, dominate de reveniri și răzgândiri asupra unor decizii inițiale.
ALDE îl avertizează pe ministrul Agriculturii să rezolve cât mai urgent situația de blocaj de la APIA, iar dacă totuși problemele nu se pot rezolva, să dispună prelungirea termenului până la care crescătorii de animale își pot depune cererile.
Este cel puțin curios cum ministrul Achim Irimescu s-a pronunțat extrem de rapid și tranșant în a susține inițiativa legislativă care ar obliga supermarket-urile să comercializeze produse românești în proporție de 51%, dar și cu propunerea referitoare la închiderea acestora în zilele sfârșitului de săptămână. În opinia noastră, închiderea supermarketurilor în week-end-uri este o opțiune nesustenabilă, o asemenea decizie fiind păguboasă atât pentru magazine, prin afectarea gravă a vânzărilor, cât și pentru marea majoritate a cetățenilor din orașe, care își fac în mod constant cumpărăturile la sfârșit de săptămână. Mai mult, adoptarea unei asemenea decizii ar duce la imposibilitatea recuperării sumelor din TVA de către stat în zilele respective, fapt reclamat atât de producătorii autohtoni, cât și de comercianți. Nu în ultimul rând, punerea în practică a proiectului amintit ar putea conduce la creșterea șomajului, prin posibila reducere a locurilor de munca în supermarketuri. Dacă ne raportăm la numărul mare al șomerilor tineri din România, atunci cu siguranță o asemenea opțiune nu ar fi binevenită pentru nimeni.
ALDE susține categoric dinamizarea activității producătorilor autohtoni și creșterea capitalului privat românesc, însă considerăm că Guvernul trebuie să adopte soluții pragmatice pentru încurajarea acestora, nu prin măsuri de închidere, ce pot fi atacate ca fiind discriminatorii. Pe de altă parte, suntem de acord cu prezența, în procent de 51%, a produselor românești pe rafturi, aceasta fiind o decizie favorabilă producătorilor români și generatoare de creștere economică reală. Considerăm că soluția optimă ar fi ca hipermarketurile să lucreze direct cu agricultorii români, să nu mai finanțeze intermediarii și să identifice o relație directă, care ar elimina speculanții și piața neagră din acest domeniu.
O informație de ultimă oră ne spune că ministrul Irimescu s-a răzgândit asupra deciziei inițiale de susținere a închiderii hipermarketurilor în week-end! O vorbă veche românească se referă la…mintea românului cea de pe urmă! Noi îi recomandăm să vorbească mai puțin și să facă mai mult, iar dacă nu poate să ajute fermierii, măcar să nu-i încurce…
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 octombrie 2019, 23:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro