Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE, Cornelia Negruț, susține reluarea dezbaterilor la Legea conversiei împrumuturilor inițiale în monedele străine

Deputatul ALDE Maramureș Cornelia Negruț, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, este de acord cu punerea pe ordinea de zi și reluarea în regim de urgență a discuțiilor asupra Proiectului de Lege PLx 345/2014 - Propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele pentru consumatori.

„A trecut mai mult de un an de la declanșarea crizei francului elvețian, ce a avut un efect dezastruos asupra a zeci de mii de familii de români, care s-au trezit peste noapte în imposibilitatea de a-și mai plăti ratele pentru creditele bancare contractate în această monedă. Din nefericire, instituțiile statului și îndeosebi forul legislativ, încă nu au reușit să rezolve această problemă apăsătoare pentru români, nereușindu-se până acum împărțirea poverii financiare între creditori și debitori”, a subliniat Cornelia Negruț.
Parlamentarul ALDE consideră că doar intervenția promptă a Legislativului poate soluționa concret problema în discuție. „În condițiile în care anumite bănci nu sunt de acord asupra unor soluții corecte și echitabile, acești oameni au în continuare de suferit. Mai mult, deși reprezentanții sistemului bancar și-au luat angajamentul că vor veni cu oferte către clienții îndatorați în franci elvețieni pentru ca aceștia să își poată plăti ratele dublate sau triplate peste noapte, exclusiv din cauza fluctuațiilor de schimb valutar, acest fapt nu s-a întâmplat până acum. În realitate, semnalele primite de la clienții aflați în dificultate demonstrează fără echivoc că băncile nu au venit cu astfel de oferte care să împartă povara creditelor, așa cum au promis”, a declarat deputatul Cornelia Negruț.
Parlamentarul ALDE a mai spus că inițiatorul propunerii legislative, deputatul Ana Birchall, a primit mandat din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci încă din data de 29 iunie anul trecut pentru a solicita băncilor să comunice Comisiei măsurile luate pentru împărțirea poverii financiare a creditelor în franci elvețieni și pentru rezolvarea problemelor legate de majorarea ratei de schimb valutar.
„O noua solicitare în acest sens a fost adresată în data de 20 ianuarie a.c., către Consiliul Patronatelor Bancare, BNR, Asociația Română a Băncilor, dar numai Consiliul Patronatelor Bancare din România și băncile care alcătuiesc aceasta organizație bancară, Bancpost, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania, au dat curs cererii Comisiei. Dintre băncile menționate, doar programul derulat de Banca Transilvania s-a bucurat de un real succes, reflectat în următoarele cifre: 14.712 clienți ai Volksbank România, reprezentând 83,12% dintre cei vizați din portofoliul cu credite în CHF, au acceptat oferta; 17.619 clienți ai Volksbank România, reprezentând 99,54 % dintre cei vizați din portofoliul cu credite în CHF, s-au programat pentru a le fi prezentată oferta de către Volksbank România și Banca Transilvania; 95,90 % dintre clienții care au acceptat oferta au ales leul ca monedă de conversie. Mai mult, până în data de 17 mai 2015, clienții Volksbank România au beneficiat din partea băncii de posibilitatea de a plăti ratele curente la un curs CHF înghețat la nivelul celui de la sfârșitul anului 2014. De asemenea, începând cu data de 8 ianuarie 2016, clienților cu credite în CHF care nu au acceptat oferta din proiectul de conversie și au fost transferați în portofoliul Băncii Transilvania în urma fuziunii cu Volksbank România, le-a fost pus la dispoziție un curs de schimb valutar favorabil, pentru a le facilita plata ratelor. Din păcate, nici ARB și nici BNR nu au oferit un răspuns până în prezent, fapt paradoxal având în vedere greutatea instituțiilor respective”, a mai subliniat Cornelia Negruț.
Deputatul maramureșean susține că propunerea legislativă referitoare la conversia contractelor de împrumut în monedă străină într-o alta alternativă trebuie să fie adoptată cât mai curând de către Camera Deputaților, proiectul fiind deja votat favorabil de către Senat. „Această lege va rezolva numeroasele probleme ale românilor ale căror rate au crescut exponențial prin explozia monedelor împrumutului inițial, precum situația datornicilor în franci elvețieni, iar conversia acestor împrumuturi ar ușura traiul de zi cu zi a altor câteva sute de mii de familii de români. În consecință, susțin reluarea urgentă a dezbaterilor acestei inițiative în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților”, a conchis parlamentarul ALDE.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 octombrie 2019, 14:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro