Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE, Cornelia Negruț: „Camera Deputaților trebuie să voteze cea mai corectă formă a Legii dării în plată”

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, se pronunță pentru votarea unei formule corecte de către Parlament a Legii dării în plată.

„Ar fi ideal ca Legislativul să țină seama de toate pozițiile celor implicați direct sau indirect de efectele acestei legi, respectiv BNR, deponenții și specialiștii în finanțe. În cazul în care ne vom grăbi, ca legiuitor, rezultatele riscă să fie unele nefericite, iar lumea va fi nemulțumită. România nu are nevoie de o lege grăbită, ci de o lege bună! Avem nevoie de o lege a dării în plată care să fie bună pentru toți românii. Aceasta înseamnă să îi ajute pe cei care au luat credit în boom-ul imobiliar, dar fără să-i dezavantajeze pe românii care vor să ia credit în viitor. Din acest punct de vedere, trebuie luate în calcul foarte serios avertizările reprezentanților BNR sau ai ministerului de Finanțe, privind presiunea enormă pe care o astfel de lege o pune pe programul Prima Casă, care ar putea înceta dacă Parlamentul adoptă o lege proastă”, a subliniat deputatul Cornelia Negruț.
ALDE are o preocupare majoră pentru tinerii aflați la început de drum care vor să își achiziționeze o locuință. „Programul Prima Casă a permis multor tineri să își cumpere o locuință, iar continuarea lui este vitală. Important este ca votul final, din Camera Deputaților, să armonizeze prevederile legii cu nemulțumirile exprimate de reprezentanții sistemului bancar, care nu sunt de acord cu varianta actuală. Este așadar o decizie extrem de importantă, deoarece nimeni nu dorește ca băncile să renunțe la programul Prima Casă!”, a mai declarat Cornelia Negruț.
Deputatul ALDE și-a exprimat speranța că legea va fi corectă și cu adevărat în beneficiul românilor. „Scopul legii este de a scoate din impasul delicat o serie de oameni care nu își mai pot plăti ratele la bancă. Pe de altă parte însă, riscul trebuie împărțit între client și bancă, deoarece nu au existat inițial clauze de obligativitate. Personal, susțin că toți consumatorii, indiferent de valoarea veniturilor, trebuie să beneficieze de Legea dării în plată. Până la urmă, datoria la bancă este o datorie, ea nu poate fi catalogată ca fiind o discriminare în cazul plafonării”, a conchis Cornelia Negruț.
Senatul a adoptat în aceste zile Legea dării în plată, cu 119 voturi pentru și nici un vot împotriva, deși amendamentul BNR care impunea un plafon maxim de 150.000 euro pentru imobilele cu destinația de locuință nu a trecut anterior în Comisia de buget.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 17 iunie 2019, 18:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro