Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primită de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, susține înființarea Avocatului Copilului

M-am alăturat demersului generos și scos de sub influențe politice, de înființare a Avocatului Copilului din rațiunile pragmatice ale necesității acestei instituții vitale pentru copiii României.


Din nefericire, țara noastră nu a reușit să reglementeze din punct de vedere legislativ acest domeniu vital, în ciuda numeroaselor inițiative de acest gen de până acum.
Funcționarea Avocatului Copilului, ca structură în subordinea Avocatului Poporului, nu a dat rezultatele așteptate. Mai mult, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care instituia legiferarea Avocatului Copilului, a rămas nefinalizată de peste patru ani. În acest timp, organizațiile neguvernamentale care se ocupă de destinele copiilor din România au atras atenția, în repetate rânduri, că înființarea acestei instituții este vitală și de netergiversat.

Deși România a ratificat încă din anul 1990 Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, angajându-se să asigure condițiile necesare pentru respectarea drepturilor tuturor copiilor din România, principiile călăuzitoare ale acesteia, respectiv interesul superior al copilului, dezvoltarea și supraviețuirea, nediscriminarea și participarea copilului, nu sunt încă nici acum puse cu adevărat în practică și, totodată, respectate. În ciuda pașilor făcuți de Guvern și Parlament în elaborarea și adoptarea unei legislații moderne, care să apere drepturile copilului în România și implementarea lor în conformitate cu prevederile Convenției ONU, specialiștii au atras atenția că există în continuare încălcări ale acestor drepturi. Astfel, există extrem de mulți copii care nu beneficiază de un nivel de trai decent, nu au un acces decent la serviciile medicale sau la educație, ba chiar acesta este aproape inexistent, nu au o protecție eficientă împotriva discriminării, iar vocea copilului este ascultată de multe ori doar formal.
După cum au subliniat și inițiatorii acestui proiect de lege, unul din cinci români este copil, iar aproape jumătate dintre aceștia sunt cuprinși în cele mai îngrijorătoare riscuri de sărăcie și excluziune socială. Sunt cifre oficiale, în fond realități de necontestat în România europeană a anului 2016, iar instituțiile statului, în frunte cu forul legislativ, au datoria de onoare să reglementeze aceste carențe alarmante. Avem nevoie de Avocatul Copilului ca o instituție distinctă, specială, independentă, care să se ocupe cu adevărat de protejarea și monitorizarea respectării drepturilor copilului, precum și apărarea intereselor primordiale ale acestora în fața celorlalte instituții ale statului, având în vedere că un copil nu se poate apăra singur!
Copiii noștri au serioase probleme în ceea ce privește accesul la educație sau asistență medicală, mai ales în comunitățile dezavantajate, unde există cazuri de discriminare în școli față de copiii cu dizabilități sau copiii romi și autoritățile locale nu au reușit să înființeze servicii de sprijin pentru copiii aflați în dificultate, iar sărăcia, cum spuneam și într-o intervenție recentă, a ajuns la cote neliniștitoare în România.
Avocatul Copilului funcționează în 40 de state europene, și susțin cu tărie că România trebuie să adopte de urgență proiectul de lege supus astăzi dezbaterii. De asemenea, consider că pentru reducerea violenței juvenile, avem nevoie și de înființarea tribunalelor școlare, precum și a unor școli pentru părinți. Copiii noștri sunt supuși zilnic unui pericol iminent, mai ales în mediul online, iar violența în școală impune, de asemenea, creșterea numărului de consilieri școlari și introducerea educației civice ca materie obligatorie la clasele III - XII. Primul și cel mai important pas în îmbunătățirea vieții copiilor este, însă, repet, crearea Avocatului Copilului, ca instituție autonomă care să le apere drepturile și interesele, nu doar atunci când instituțiile le încalcă aceste drepturi, ci și când este nevoie de un organism de mediere a conflictelor. În concluzie, sunt total în asentimentul inițiativei de înființare a Avocatului Copilului și îmi exprim speranța că Legislativul va da dovadă de discernământ în adoptarea cu celeritate a acestui proiect legislativ de interes național și fundamental pentru dezvoltarea armonioasă a viitoarelor generații.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 26 iunie 2019, 7:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro