Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
În numele sindicaliștilor maramureșeni,
Deputatul ALDE Cornelia Negruț îi cere ministrului Sănătății echivalarea și completarea studiilor asistenților medicali absolvenți ai școlilor postliceale sanitare în vederea licențierii

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a trimis o interpelare parlamentară ministrului Sănătății, Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu, referitoare la echivalarea și completarea studiilor asistenților medicali absolvenți ai școlilor postliceale sanitare în vederea licențierii.

„Vă aduc la cunoștință doleanța sindicatelor Solidaritatea Sanitară Sighetu Marmației, Solidaritatea Sanitară Baia Mare și Solidaritatea Sanitară Borșa, organizații ce reprezintă interesele a peste 3.000 de angajați ai Spitalului Municipal Sighetu Marmației, Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și Spitalului de Recuperare Borșa din toate categoriile profesionale, afiliate la Federația Solidaritatea Sanitară din România. Prin intermediul meu, acestea vă solicită sprijinul pentru soluționarea unei probleme stringente cu care se confruntă asistenții medicali, absolvenți de școli postliceale sanitare, categorie profesională pe care o reprezintă, prin susținerea abrogării alin. (6) al art. 174 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011”, a arătat Cornelia Negruț în documentul oficial înaintat conducerii Ministerului Sănătății.
În acest sens, sindicatele maramureșene din sănătate au solicitat ministrului Sănătății să dispună toate măsurile necesare pentru echivalarea și completarea studiilor asistenților medicali absolvenți ai școlilor postliceale sanitare în vederea licențierii.
„Formarea profesională și traseul de carieră al asistentelor medicale sunt afectate de un fenomen grav, căruia îi cad victime majoritatea asistentelor medicale: redundanța procesului de formare profesională inițială, determinată de prevederile legale a căror abrogare o propunem. Cele mai afectate sunt asistentele medicale deja angajate în sectorul public de sănătate, acestea fiind prinse în cercul vicios al formărilor redundante. În această situație se află peste 60.000 de asistente medicale, în majoritatea cazurilor este vorba de asistente medicale care au fost obligate să parcurgă mai multe tipuri de pregătire inițială (liceu, postliceală, colegiu, facultate) pentru a se menține, din punct de vedere ierarhic, la nivelul profesional inițial. Exemplele de situații sunt de-a dreptul șocante, ele conducând uneori la durate totale de formare care ajung la 10 ani.
Prevederile art. 174, alin. (6) din Legea nr. 1/2011, care interzic recunoașterea universitară a creditelor obținute în învățământul postliceal sanitar („în învățământul superior din domeniul sănătate nu se pot transforma în credite echivalate și transfera studiile obținute în învățământul postliceal”), au un caracter discriminatoriu, excluzând asistentele medicale din rândul cetățenilor, care pot beneficia de mecanismul creditelor transferabile, așa cum este stipulat acest drept la art. 44, alin. (10) din aceeași lege („Creditele pentru educație și formare profesională obținute în învățământul postliceal pot fi recunoscute pentru absolvenții cu diplomă de bacalaureat de către universități, în baza deciziilor senatului universitar, ca unități de credite de studii transferabile pentru nivelul licență.”). Cu alte cuvinte, modificările propuse elimină discriminarea creată între persoanele ce lucrează în sectorul Sănătate și angajații altor sectoare de activitate.
Unul din rezultatele acestor modificări îl constituie apărarea dreptului asistentelor medicale la propria profesie, ca formă de protecție împotriva modificării tipurilor de formare inițială. Acest drept poate fi derivat atât din drepturile constituționale ale cetățeanului, cât și din principiul drepturilor obținute stipulat în textul Directivei 36/2005.
În condițiile în care profesia de asistentă medicală face parte din profesiile reglementate la nivelul Uniunii Europene de Directivele 36/2015 și 55/2013, acesteia îi sunt aplicabile principiile prevăzute de aceste acte normative pentru recunoașterea drepturilor profesionale. Constituie argumente solide pentru modificarea propusă de sindicaliștii din sănătatea maramureșeană următoarele principii:
- Principiul respectării drepturilor obținute - când nu sunt îndeplinite toate cerințele de formare stipulate în Directivă, sunt considerate dovezi suficiente titlurile de calificare obținute atunci când atestă o formare care a început înainte de aderarea la U. E. Cu alte cuvinte, asistentele medicale care au obținut un titlu sub imperiul unor prevederi legale anterioare au dreptul la recunoașterea formării deținute deja în situația în care doresc să acceadă la un alt nivel de pregătire.
- Principiul reluării întregii formări profesionale are caracter de excepție, el trebuind să fie luat în considerare doar în cazul în care diferențele dintre domeniile de activitate sunt atât de mari încât este necesar un program complet de educație și formare pentru ca profesionistul să compenseze deficiențele.
- Principiul completării competențelor, pe baza formării inițiale și raportat la disciplinele/competențele ce nu sunt atestate/obținute deja.
- Principiul exceptării de la unele părți ale formării dacă aceste elemente ale formării ulterioare au fost deja finalizate în cursul programului anterior de formare. Recunoașterea legitimității mecanismului creditelor transferabile și pentru asistentele medicale constituie forma de consacrare a acestor principii.
Enumerarea acestor principii indică faptul că modificările legislative propuse sunt parte a efortului legislativ de transpunere în legislația națională a prevederilor Directivei 36/UE/2005, așa cum a fost modificată de Directiva 55/UE/2013, transpunere care trebuia finalizată la începutul anului 2016. în acest context, trebuie observat faptul că Directiva 55/UE/2013 a apărut ulterior Legii nr. 1/2011, fiind evidentă necesitatea adaptării celei din urmă la prevederile celei dintâi”, au argumentat sindicaliștii din sănătatea maramureșeană, prin intermediul deputatului Cornelia Negruț.
Având în vedere motivația prezentată, parlamentarul ALDE i-a cerut ministrului Sănătății să formuleze un răspuns către sindicatele din sănătatea județului Maramureș și l-a întrebat dacă va răspunde concret solicitării privnd echivalarea și completarea studiilor asistenților medicali absolvenți ai școlilor postliceale sanitare în vederea licențierii.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 24 iunie 2019, 20:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro