Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, solicită MAE deschiderea unui nou consulat al României în Ucraina, precum și urgentarea rezolvării solicitărilor de obținere a cetățeniei române

Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, solicită instituțiilor abilitate ale statului deschiderea unui nou consulat în Ucraina, precum și urgentarea rezolvării solicitărilor de obținere a cetățeniei române.

În acest sens, parlamentarul maramureșean s-a adresat ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu: „Vă supun atenției problemele cu care se confruntă mii de cetățeni români, care locuiesc în prezent în sudul Ucrainei, pe malul drept al Tisei, deși majoritatea acestora au domiciliul în județul Maramureș. Alte câteva mii așteaptă cu nerăbdare răspuns la cererile lor, adresate fie Consulatului General al României de la Cernăuți, fie direct în România, pentru a redeveni cetățeni români. Acești oameni constată însă, din nefericire, că politica externă a României îi cam marginalizează, din moment ce obținerea cetățeniei române se dovedește a fi un proces extrem de anevoios și de durată”.
Cornelia Negruț a mai argumentat că respectivele comunități încă foarte numeroase și compacte de români din Transcarpatia vorbesc limba română, respectă obiceiurile și tradițiile românești, omagiază toate sărbătorile importante ale României (Ziua Națională, sărbătorile religioase etc.). „Foarte mulți dintre ei au dublă cetățenie, ucraineană și română, însă, spre deosebire de alți cetățeni străini care au și cetățenie română, spre exemplu cei din Republica Moldova, ucrainienii cu cetățenie română nu au pașaport românesc care să le faciliteze accesul liber în România.
În al doilea rând, pentru a intra în România, acești oameni trebuie să se adreseze Consulatului Român aflat în Cernăuți. Orașul Cernăuți este la o distanță de peste 300 kilometri depărtare de aceste zone populate de români. Astfel, fiecare persoană care dorește să călătorească în România, pentru a-și vizita rudele spre exemplu, trebuie să parcurgă cel puțin două drumuri la Cernăuți, pentru depunerea documentelor și ridicarea acestora, iar perioada de acordare a vizei periodice durează câteva săptămâni”, a subliniat deputatul ALDE.
În numele miilor de români și maramureșeni care doresc realizarea acestor deziderate, Cornelia Negruț i-a solicitat ministrului de Externe să răspundă la următoarele întrebări: „1. Aveți în intenție înființarea unui nou consulat în Ucraina, în zona locuită preponderent de cetățenii români?; 2. Ce strategie aveți pentru ca populația cu cetățenie română din Ucraina să poată primi pașapoarte românești?; 3. În contextul evenimentelor conflictuale din țara vecină, câte solicitări de obținere a cetățeniei române au fost depuse în ultimii doi ani de către cetățeni stabiliți în Ucraina, atât de origine română, cât și localnici, și câte dintre ele au fost soluționate până în prezent?”.
„Precum am argumentat, dorința românilor din sud-vestul Ucrainei privind deschiderea unui nou punct consular în această zonă este legitimă, cu atât mai mult cu cât în urma evenimentelor din ultimii ani din țara vecină, numărul celor care doresc să revină în țară a crescut în mod determinant. Îmi exprim încrederea că ministrul Afacerilor Externe va analiza cu rațiune și luciditate această solicitare, deoarece principala misiune a ministerului este aceea de a se ocupa de românii din afara granițelor și de a veghea la rezolvarea problemelor acestora”, a punctat Cornelia Negruț în finalul interpelării.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 octombrie 2019, 0:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro