Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Prin intermediul deputatului ALDE Cornelia Negruț,
Localnicii din Berbești au primit răspuns din partea ministrului Transporturilor la problema parcării de pe terenurile lor

Deputatul ALDE, Cornelia Negruț, s-a implicat direct în rezolvarea problemei oamenilor din satul Berbești, comuna Giulești, județul Maramureș, nemulțumiți din cauza unui proiect derulat în zonă de CNADNR.

În acest sens, parlamentarul maramureșean s-a adresat directorului general interimar al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, Cătălin Homor, căruia i-a prezentat situația și i-a cerut răspuns la întrebările venite din partea localnicilor.
„Vă aduc la cunoștință revolta oamenilor din satul Berbești, comuna Giulești, județul Maramureș, nemulțumiți din cauza faptului că lucrările de reabilitare a DN 18 îi deposedează de anumite suprafețe de teren pe care le dețin. Practic, localnicii din Berbești sunt intrigați deoarece o parte din terenurile proprietatea lor vor fi folosite pentru amenajarea unei parcări de TIR-uri. Aceasta în condițiile în care oamenii nu au fost nici consultați, nici expropriați pentru ca terenurile lor să capete o altă destinație și să fie folosite de stat. Primarul din comuna Giulești, Gheorghe Bedeoan, susține că societatea care modernizează DN 18 a declarat că terenurile sunt acum ale CNADNR, un fapt ilegal și neadevărat. Este vorba de aproape patru hectare, situate la ieșirea din Berbești spre Vadu Izei, care au fost deja îngrădite. Afectate de acest demers sunt aproximativ 30 de familii, care sunt nedumerite despre cum au fost întabulate suprafețele respective fără acordul lor și fără vreo solicitare oficială către Primărie”, a arătat deputatul Cornelia Negruț în interpelarea trimisă conducerii CNADNR .
La întrebările adresate de parlamentarul ALDE, ministrul Transporturilor, Dan-Marian Costescu, a răspuns în locul directorului CNADNR, după cum urmează:
1. Ce s-a întâmplat cu aprobarea și respectarea Planului Urbanistic General al comunei Giulești, având în vedere împotrivirea localnicilor din Berbești de a se construi o parcare pe terenurile lor?
„Autorizația de Construire pentru lucrările de execuție a parcărilor a fost obținută pe baza unui Certificat de Urbanism emis de Consiliul Județean, lucrările urmând a fi executate în conformitate cu Autorizația de Construire.”
2. Are CNADNR toate documentele legale privind dreptul de folosință al suprafețelor reclamate de oameni ca fiind ale lor?
„Terenul aferent parcărilor de la km 56+360 a fost transferat în proprietatea statului, odată cu emiterea Deciziei de Expropriere nr. 828/18.08.2014 (în conformitate cu Legea 255 art.9 alin.(4)).”
3. Cum vedeți soluționarea acestei probleme, ținând cont de nemulțumirea celor afectați de această investiție?
„Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. a analizat (prin intermediul Consultantului Egnatia Odos și antreprenorului Aktor) relocarea și/sau reconfigurarea parcării la altă poziție kilometrică, însă s-a constatat că acest lucru nu se poate realiza cu respectarea normativelor/standardelor și legislației în vigoare, totodată acest lucru ar genera costuri suplimentare și extinderea termenului contractual de finalizare a lucrărilor. Relocarea parcării la altă poziție kilometrică ar presupune o nouă procedură de expropriere și o nouă Autorizație de Construire.
În corespondența purtată cu Primăria Giulești, aceasta precizează că nu există terenuri disponibile (ale comunei) pentru realizarea parcării, astfel încât să nu fie necesară realizarea unei noi proceduri de expropriere.
În urma eforturilor comune realizate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., autoritățile locale, antreprenor și consultant, de a găsi o soluție legală și contractuală care să mulțumească persoanele afectate de exproprieri și care să nu presupună suportarea de costuri suplimentare de către statul român, până în prezent nu a fost identificată o astfel de soluție.
Totodată, vă comunicăm cadrul legal privind exproprierile realizate:
Conform art. 9 alin. (2) din Legea 255/2010 “Decizia de expropriere constituie titlu executoriu pentru predarea bunului imobil, atât împotriva celor expropriați, cât și împotriva celor care pretind un drept legat de bunul imobil expropriat, până la soluționarea definitivă și irevocabilă a litigiului legat de proprietatea bunului expropriat. Contestația asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză.”
Conform art. 13 alin.(2) din Legea 255/2010 “Atât procedura de expropriere, cât și obiectivele de utilitate publică ce fac obiectul prezentei legi, nu pot fi suspendate sau sistate la cererea vreunei persoane care invocă existența unor litigii privind posesia ori proprietatea imobilului expropriat” Conform art. 22 alin. (1) din Legea 255/2010 “Expropriatul nemulțumit de cuantumul despăgubirii...se poate adresa instanței judecătorești competente în termenul general de prescripție... fără a putea contesta transferul dreptului de proprietate către expropriator asupra imobilului supus exproprierii, iar exercitarea căilor de atac nu suspendă efectele hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii și transferului dreptului de proprietate”.
4. În cazul în care se va ajunge la un acord, în ce mod vor fi despăgubiți proprietarii?
„Proprietarii nu pot fi despăgubiți decât urmând procedura stabilită și reglementată prin Legea nr. 255/2010”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 26 iunie 2019, 7:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro