Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Cornelia Negruț sprijină ONG-urile din județul Maramureș în fața autorităților statului

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a adresat o interpelare parlamentară ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Claudia-Ana Costea, prezentându-i solicitarea Asociației Esperando din Baia Mare de a primi statutul de utilitate publică.

„Asociația Esperando din municipiul Baia Mare este o organizație non guvernamentală a cărei activitate se desfășoară în principal în scopul recuperării, supravegherii, educării și integrării în societate a copiilor, tinerilor, adulților și bătrânilor cu dizabilități senzoriale și fizice, a creșterii calității vieții persoanelor cu dizabilități. Prin intermediul meu, Asociația Esperando vă solicită să devină candidat eligibil în obținerea statutului de utilitate publică”, a precizat parlamentarul maramureșean în documentul oficial trimis conducerii MMFPSPV.
„În Anexa 1 Criteriile specifice de acordare a statutului de utilitate publică, la punctului 3, lit. b) se menționează că asociația „nu a dezvoltat si menținut în teritoriu filiale sau puncte de lucru adecvate realizării de activități de interes general sau comunitar (în cazul asociațiilor și fundațiilor care desfășoară activități de interes general).” Acest fapt reiese din prevederile menționate mai sus, că cerința legiuitorului este doar în cazul când asociația desfășoară activități de interes general. În Raportul de activitate, la punctul 2, sunt menționate clar „obiectivele stabilite în statut la categoria de interes comunitar, respectiv în interesul public al unei comunități și/sau grupuri de persoane fizice sau juridice care urmăresc un obiectiv comun sau au aceleași opinii, aceeași cultură, orientare religioasă, socială, profesională și altele, acestea fiind următoarele: creșterea calității vieții copiilor/ tinerilor/ adulților cu dizabilități și a familiilor lor, precum și a copiilor/ tinerilor/ adulților aflați în dificultate, în situații de criză sau risc; apărarea drepturilor și demnității copiilor/ tinerilor/ adulți cu dizabilități, precum și a celorlalți copii/ tineri/ adulților aflați în dificultate, în situații de criză sau risc sau cu nevoi speciale, fără deosebire de naționalitate, sex, religie, apartenență socială etc.; prevenirea abandonului și a instituționalizării copiilor și tinerilor cu dizabilități și a celor aflați în dificultate și în situații de criză sau risc;
Astfel, Asociația Esperando s-a constituit în baza tuturor prevederilor legale în interesul comunității din Baia Mare, respectiv în interesul comunității Județului Maramureș. Toate acestea pot fi observate din activitățile desfășurate de Asociația Esperando, precum și beneficiarii cărora le sunt adresate serviciile acesteia. În consecință Asociația Esperando are stabilite obiective de interes comunitar.
Astfel:
1. Conform Fișei privind activitatea de asistență și suport specializat în vederea recuperării/reintegrării sociale a persoanelor cu nevoi speciale beneficiarii acestui serviciu sunt din Baia Mare, respectiv din comunitatea județului Maramureș: Cavnic, Șișești, Cicârlău, Ciolt, Dănești, Bușag, Satu Nou de Jos Arieșul de Pădure, Viile Apei, Târgu Lăpuș, Borlești, Baia Sprie, Chiuzbaia, Dăneștii Chioarului, Ulmoasa.
2. Conform Fișei de îngrijire și asistență la domiciliu pentru persoanele cu nevoi speciale, beneficiarii acestui serviciu sunt din municipiul Baia Mare.
3. Conform Fișei privind activitățile de informare, consiliere, medierea muncii și formare profesională (fiind vorba în principal despre proiecte finanțate din fonduri europene, acestea s-au desfășurat în regiunea de Nord-Vest, aceasta fiind și cerința finanțării proiectelor din fonduri europene, de a se desfășura într-o anumită regiune) aria de desfășurare a acestora a fost în localități preponderant din Maramureș: Baia Mare, Coltău, Rozavlea, Târgu Lăpuș, Satulung, și Pomi în județul Satu Mare, Cehu Silvaniei, în județul Sălaj. Referitor la precizarea numărului de persoane cu dizabilități din grupul țintă care au accesat un loc de muncă acesta este de 4 persoane. Aceste persoane lucrează și în prezent. Precizăm că persoanele cu dizabilități nu au constituit grupul țintă specific în cele două proiecte, cu toate acestea, au beneficiat de programe integrate (informare, consiliere, mediere sau informare, consiliere, formare profesională): în total 15 persoane cu dizabilități.
4. De asemenea, Asociația Esperando desfășoară în teritoriu activitatea de asistență și sprijin în reabilitare socială a copiilor și tinerilor cu probleme comportamentale, în Vișeul de Sus, județul Maramureș. Această activitate este în concordanță cu prevederile statutare și privește reabilitarea copiilor și tinerilor cu probleme de comportament cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani.
Referitor la Centrul de terapie ocupațională pentru adulți cu dizabilități, din Botiza, în ciuda tuturor beneficiilor aduse comunității, decizia unilaterală a primarului din comuna Botiza a fost de a închide Centrul în 2004. Subliniem faptul că această decizie nu a fost cauzată de decizia Asociației Esperando, ci a fost luată în mod unilateral de Primaria comunei Botiza. Actualmente activitățile continuă la un nivel redus cu o singură persoană din localitate, ca și angajată a Asociației Esperando, care lucrează la domiciliu.
Referitor la punctul 2 - aliniatul b), precizăm că în cazul Unității de îngrijire și asistență la domiciliu numărul de beneficiari ai aceluiași serviciu nu s-a diminuat cu mai mult de 10 % față de anul precedent. Aceasta deoarece atât în Raportul de activitate, cât și în Anexa 1 Ia Raportul de activitate, depuse, am raportat strict numărul de persoane pentru care s-a acordat subvenție în baza Legii 34/1998. Am făcut acest lucru pentru păstrarea coerenței în raportare. Astfel că am coroborat această informație cu punctul 13 din anexa 1 Ia raportul de activitate, unde apăreau trecute formele de parteneriat (respectiv parteneriatul cu SPAS în baza legii 34/1998).
În 2014, Asociația Esperando a continuat să ofere servicii pentru încă 11 persoane cu dizabilități la domiciliu, doar că aceste servicii nu au fost subvenționate în baza parteneriatului mai sus amintit și au vizat servicii de informare, consiliere, sprijin, ajutor material și mai puțin servicii de recuperare- toate finanțate de Asociația Esperando.
Astfel că situația se prezintă după cum urmează: în 2012 - 20 beneficiari, în anul 2013- 22 beneficiari, în anul 2014- 21 beneficiari; 2015- 22 beneficiari (din care 20 subvenționați de Primăria Baia Mare).
Clarificările furnizate vor ajuta, sperăm la reevaluarea încadrării Asociației Esperando ca fiind un candidat eligibil la statutul de utilitate publică, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în petiția Asociației Esperando Baia Mare.
Având în vedere memoriul prezentat, deputatul Cornelia Negruț i-a cerut ministrului Muncii un răspuns în cunoștință de cauză la cele relatate, cât și transmiterea unui punct de vedere fundamentat Asociației Esperando Baia Mare.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 octombrie 2019, 14:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro