Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, solicită exproprierile aprobate în urma investițiilor de la Aeroportul Internațional Baia Mare

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, încearcă să obțină din partea Guvernului tehnocrat un răspuns plauzibil referitor la stadiul investițiilor de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Baia Mare. În acest sens, Negruț a trimis o nouă interpelare ministrului Fondurilor Europene.

„În condițiile în care județul Maramureș și, în general, partea de nord a României, poate fi exploatată mult mai eficient din punct de vedere turistic, stadiul investițiilor derulate la Aeroportul Internațional Baia Mare bate pasul pe loc în mod nejustificat. Finanțarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii aeroportului prevedea o sumă de aproximativ 12 milioane de euro, din care 85% reprezintă cofinanțarea din partea Uniunii Europene. În acest moment, după ce s-au cheltuit doar circa 2 milioane de euro, pista aeroportului este distrusă, iar procedurile de expropriere încă nu sunt finalizate”, a apreciat parlamentarul maramureșean în documentul oficial trimis conducerii MFE.
„Operarea tuturor categoriilor de aeronave pe Aeroportul Internațional Baia Mare a fost sistată în noiembrie, a continuat deputatul ALDE, atunci când au început lucrările la investiția „Extindere și modernizare suprafețe aeroportuare la Aeroportul Internațional Baia Mare”. Pista de decolare-aterizare modernizată va avea 2150 metri lungime și 45 de metri lățime, precum și o portanță de minim PCN 57. Căile de rulare și platforma de îmbarcare-debarcare vor fi, de asemenea, modernizate și aduse în parametri similari. Finanțarea acestor investiții deosebit de importante pentru Aeroportul Baia Mare, dar și pentru economia județului Maramureș, este asigurată în proporție de 85% de către Uniunea Europeană, 13% de către Guvernul României și 2% de către Consiliul Județean Maramureș, iar durata estimată a lucrărilor este de 5 luni”.
Ministrul Fondurilor Europene are, astfel, obligația să răspundă la întrebările transmise de Cornelia Negruț. „Vă întreb respectuos, stimată doamnă ministru: 1. Care este situația, din perspectiva Ministerului Fondurilor Europene, întârzierii realizării investiției la Aeroportul Internațional Baia Mare?; 2. Ați dispus o anchetă care să stabilească ce lucrări s-au efectuat până acum și cu ce costuri, iar dacă da, ce concluzii aveți referitoare la distrugerea pistei?; 3. Care sunt alocările de la bugetul de stat destinate pentru acest an lucrărilor de modernizare la Aeroportul Internațional Baia Mare?; 4. Ce decizie s-a luat în ceea ce privește fazarea investiției „Extindere și modernizare suprafețe aeroportuare la Aeroportul Internațional Baia Mare” și care sunt riscurile în caz contrar?; 5. În baza cărui document oficial s-au realizat exproprierile aferente acestei investiții? Vă rog să îmi puneți la dispoziție acest act, precum și beneficiarii expropriați.”
„Este însă de neînțeles modul în care se petrec lucrurile referitor la derularea acestei investiții strategice pentru statul român. Trenarea realizării reabilitării Aeroportului Baia Mare costă statul român foarte mulți bani, în condițiile în care procedura contestației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a fost finalizată, fiind emisă o decizie în acest sens, în vederea semnării contractului de execuție. De asemenea, le transmit maramureșenilor că m-am adresat anterior și ministrului Transporturilor, pe același subiect, însă domnia sa și-a declinat competența, refuzând pur și simplu să răspundă la unele întrebări care țineau de domeniul său de responsabilitate. Cam asta face Guvernul tehnocrat, pasează românii de la o instituție la alta, fără să realizeze nimic concret!”, a conchis deputatul maramureșean.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 18 iunie 2019, 5:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro