Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, solicită situația fraudelor depistate la proiectele europene de achiziții publice

Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, s-a adresat ministrului Fondurilor Europene, abordând spinoasa problemă a situației fraudelor proiectelor din fonduri europene în domeniul achizițiilor publice.

„România riscă să fie penalizată cu declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană dacă nu transpune Directiva Europeană privind achizițiile publice. O eventuală penalizare de acest gen ar avea efecte extrem de nefaste pentru țara noastră, cele mai probabile fiind diminuarea finanțărilor proiectelor europene pe segmentul achizițiilor publice depuse pe vechea procedură cu până la 100%!”, a explicat deputatul ALDE.
Cornelia Negruț a formulat o serie de întrebări, la care așteaptă răspuns din partea noului ministru al Fondurilor Europene: „1. Care sunt principalele noutăți stipulate în Directiva CE privind achizițiile publice?; 2. Ce se va întâmpla cu proiectele aflate în derulare conform OUG 34/2006, actualizată, privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii?; 3. Care sunt proiectele europene atrase de România în domeniul achizițiilor publice în perioada de referință 2007-2014 și care este procentul de utilizare a sumelor alocate?; 4. Ce deficiențe majore ați depistat în ceea ce privește legislația achizițiilor publice raportat la banii europeni destinați României?; 5. Ce mecanisme are MFE la îndemână pentru a preveni și combate fraudele comise cu bani europeni?”.
„Nearmonizarea legislației naționale cu Directiva Comisiei Europene presupune modificarea întregii proceduri de achiziții publice, nu numai referitor la proiectele europene, ci și la utilizarea oricăror fonduri publice. În aceste condiții, toate achizițiile publice lansate în SEAP, începând cu 18 aprilie trebuie să se supună noilor proceduri, coroborate cu Directiva europeană respectivă”, a concluzionat parlamentarul maramureșean.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 octombrie 2019, 15:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro