Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Cornelia Negruț solicită starea actuală a ariilor naturale protejate din Maramureș date în custodie

Deputatul ALDE Cornelia Negruț s-a adresat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, cerându-i situația ariilor naturale protejate din județul Maramureș date în custodie.

„Muzeul Județean de Mineralogie «Victor Gorduza» Baia Mare, ca și instituție culturală cu profil de știință și istorie naturală, consideră necesară implicarea sa în proiectele de protecție și conservare a ariilor naturale de interes geologic. De altfel, planul de management agreat și aprobat de Consiliul Județean Maramureș în anul 2014 a inclus și un program denumit „Managementul geositurilor din nord-vestul României”, având ca proiect principal „Conservarea patrimoniului geologic în cadru natural”. Proiectul are ca obiective principale preluarea în custodie a unor arii protejate de interes geologic, precum și stadiul, conservarea și promovarea științifică și turistică a siturilor geologice din zona de nord-vest a României cu o geodiversitate remarcabilă”, a subliniat parlamentarul maramureșean în interpelarea trimisă conducerii MMAP.
Potrivit aceluiași document, Cornelia Negruț a formulat următoarele întrebări către ministrul Mediului: „1. Ce presupune calitatea de custode al ariilor naturale protejate, în general, și punctual al Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare?; 2. Care este strategia MMAP pentru buna desfășurare a exercitării custodiei acordată ariilor naturale protejate din țară, respectiv cum urmăriți planurile de acțiuni elaborate?; 3. Câte arii naturale protejate sunt date în prezent în custodie de către stat, atât la nivel național, cât și în județul Maramureș?”.
„Felicit muzeul băimărean deoarece a profitat de oportunitatea oferită de deschiderea „Sesiunii 1/2016 privind atribuirea în custodie a ariilor naturale protejate” de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, și a elaborat și depus documentații pentru preluarea în custodie a trei arii naturale protejate de interes geologic: Rozeta de piatră Ilba, Coloanele de la Limpedea și Rezervația fosiliferă Chiuzbaia. Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a reușit recent să dobândească titulatura de custode pentru toate cele trei arii naturale protejate pentru care a depus documentațiile necesare. Este un exemplu care trebuie continuat însă, pe de altă parte, Ministerul Mediului are obligația de a verifica permanent starea ariilor protejate, atât din țară, cât și din județul Maramureș”, a concluzionat deputatul ALDE.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 octombrie 2019, 6:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro