Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, solicită creșterea implicării statului în consolidarea rolului femeii în societatea românească

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, i-a cerut ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Nicolae Pîslaru, printr-o interpelare parlamentară, să-i prezinte strategiile statului privind egalitatea de gen și consolidarea rolului femeii în societatea românească.

„Țara noastră are încă lacune serioase în domeniul educației pentru egalitatea de gen și consolidarea rolului femeii în societatea românească, în ciuda progreselor din ultimii ani. Din nefericire, din ceea ce se observă în viața publică, cea mai mare importanță acordată acestor subiecte sensibile nu vin din partea instituțiilor statului, mai precis al celor coordonate de ministerul pe care în conduceți, ci din partea organismelor internaționale care activează în România și a organizațiilor non-guvernamentale”, a arătat parlamentarul ALDE în documentul oficial trimis conducerii MMFPSPV.
„Spre exemplu, a continuat Negruț, Comisia Naționala a României pentru UNESCO acordă o deosebită importanță subiectului „gender equality”, acesta fiind inclus și pe lista „Millennium Development Goals” și „Sustainable Development Goals” ale Organizației Națiunilor Unite. Angajamentul luat de UNESCO este acela de a promova egalitatea de șanse dintre femei și bărbați la nivel mondial, nu doar ca principiu fundamental al drepturilor omului, ci și ca element crucial în crearea de societăți sustenabile și pașnice”.
În ceea ce privește implicarea statului în promovarea acestor politici, deputatul maramureșean a solicitat ministrului Pîslaru răspuns la următoarele întrebări: „1. Care sunt zonele vulnerabile în ceea ce privește egalitatea de gen și cum se dorește consolidarea rolului femeii în societate, atât la nivel național, cât și în județul Maramureș?; 2. Care este poziționarea României în raport cu obiectivele UE și cu celelalte state membre în acest domeniu?; 3. Ce planuri strategice are România la nivel de țară referitor la problematica egalității de gen?; 4. Care este rolul instituțiilor guvernamentale abilitate în schimbarea mentalităților pentru combaterea discriminării și a violenței prin educație?; 5. Care este rata participării femeilor pe piața muncii, atât în România, cât și în județul Maramureș, și cum vedeți creșterea acestui număr și favorizarea independenței economice?; 6. Ce întreprinde statul român, prin MMFPSPV și instituțiile subordonate, pentru a oferi oportunități egale pentru femei în procesul decizional politic, economic și public?”.
„Comisia UNESCO a organizat o dezbatere pe acest subiect, la care am fost invitată și eu, iar acest organism recunoaște că, de-a lungul timpului, în România au putut fi observate importante progrese în ceea ce privește egalitatea de gen. Pe de altă parte, Comisia UNESCO recomandă statului român pași consistenți de avansare, cu dedicarea energiei și cunoașterii pentru atingerea unui potențial real. Deoarece educația, în toate formele sale, joaca un rol capital în atingerea obiectivelor ce țin de problematica egalității de gen, Comisia Naționala a României pentru UNESCO își propune să devină un partener activ cu instituțiile statului român în acest sens”, a conchis parlamentarul ALDE.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 octombrie 2019, 8:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro