Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, solicită ministrului Curaj criteriile care stau la baza realizării noilor programe școlare

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, i-a solicitat ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, printr-o interpelare parlamentară, să facă publice criteriile privind realizarea noilor programe școlare.

„Una dintre intențiile declarate ale mandatului temporar al dumneavoastră la conducerea Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice este realizarea unor noi programe școlare, racordate la ultimele cerințe moderne în materie. În acest sens, urmează să demarați apelul de selecție pentru comisiile naționale de specialitate, pe discipline de învățământ, care au ca atribuții avizarea programelor școlare”, a subliniat Negruț, în documentul oficial trimis conducerii MENCȘ.
Parlamentarul ALDE i-a mai transmis ministrului Curaj că respectivele comisii naționale de specialitate au mai multe atribuții: „analizează proiectele programelor școlare pentru disciplinele/ modulele de pregătire din cadrul ariei curriculare naționale obligatorii, în vederea acordării avizului consultativ; analizează proiectele programelor școlare pentru disciplinele/ module de pregătire opționale (CDȘ) ofertate la nivel național și proiectele programelor pe domenii ale activității extrașcolare din cercurile care funcționează în palatele și cluburile copiilor, la nivel național, în vederea acordării avizului consultativ, avizează standardele de pregătire profesională aferente calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea profesională prin învățământul preuniversitar; avizează proiectele programelor pentru examenele naționale etc.”.
Pentru a elucida anumite aspecte controversate, deputatul maramureșean l-a întrebat pe ministrul Educației următoarele: „1. Care este calendarul fixat în vederea finalizării procesului de elaborare a noilor programe școlare?; 2. Pe ce criterii sunt selectați specialiștii care vor face parte din aceste comisii naționale?; 3. Care sunt principalele modificări preconizate a fi efectuate la nivelul sferei învățământului obligatoriu din România?; 4. Care sunt motivele ce-i determină pe specialiștii din sistem să nu participe la aceste comisii naționale?”
„Din informațiile primite din partea cadrelor didactice din județul Maramureș, se pare că nu există o prea mare disponibilitate a specialiștilor din sistem de a face parte din aceste comisii naționale de elaborare a programelor școlare, din cauza unor cauze obiective. Sper ca domnul ministru tehnocrat să lămurească situația amintită, în folosul cadrelor didactice și al procesului de învățământ”, a conchis deputatul ALDE.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 octombrie 2019, 7:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro