Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grupul parlamentar ALDE)

Deficitul de microbuze și autobuze școlare din Maramureș, recunoscut de ministrul Educației
Deputatul ALDE Cornelia Negruț a primit răspuns din partea conducerii Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice la interpelarea parlamentară, adresată pe tema nefolosirii microbuzelor școlare din județul Maramureș.

„În multe județe din țară, între care și Maramureș, există încă numeroase probleme în ceea ce privește modul de gestionare al microbuzelor/autobuzelor școlare de către autoritățile administrației publice locale. Numai în județul Maramureș există mai multe comune în care elevii nu pot utiliza aceste mijloace de transport, cu toate că ele există!”, a precizat parlamentarul de Maramureș în documentul oficial înaintat conducerii MENCȘ.
„Motivele pentru care copiii nu pot beneficia de un transport civilizat spre și dinspre unitățile școlare cu aceste microbuze sunt diverse și variate. Astfel, fie mijloacele de transport școlar nu sunt înregistrate la primării, fie nu au finalizate procedurile legale în vederea utilizării acestora pe drumurile publice, fie șoferii acestora nu sunt atestați pentru a le conduce, sau, în alte cazuri, este vorba despre nerealizarea programului de transport al elevilor din localitate, de către autoritățile locale și conducerea unităților școlare din raza de competență. Consider că ministrul Educației trebuie să lămurească de urgență aceste aspecte și aștept răspunsul domniei sale”, a precizat parlamentarul maramureșean în document.
În finalul interpelării, deputatul ALDE i-a cerut ministrului Educației să răspundă la următoarele întrebări: „1. În ce stadiu se află demersurile autorităților locale din țară, și punctual al celor din județul Maramureș, care au preluat anul trecut microbuzele școlare pentru utilizare, respectiv înmatricularea, autorizarea, angajarea șoferului, asigurarea combustibilului etc.?; 2. Din datele comunicate de către Inspectoratele Școlare Județene și aflate la dispoziția dvs., care este situația microbuzelor școlare nefolosite în prezent, atât la nivel național, cât și în Maramureș?; 3. Câte microbuze școlare deservesc actualmente unitățile de învățământ din țară și din județul Maramureș, raportat la necesarul existent?”
Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice i-a comunicat oficial Corneliei Negruț că „nu are informații privind stadiul demersurilor autorităților locale din țară care au preluat anul trecut microbuzele școlare pentru utilizare, respectiv înmatricularea, autorizarea, angajarea șoferului, asigurarea combustibilului, având în vedere că acestea au devenit proprietatea autorităților locale”.
„Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean, în județul Maramureș au fost distribuite, în anul 2015, 35 de microbuze școlare (din care 2 autobuze). Microbuzele înmatriculate la primării sunt în număr de 27, iar la școli 8, dintre care, pentru 24 au fost obținute licențele, restul având încheiate asigurări. Șoferii de pe aceste mijloace de transport sunt 12 persoane angajate la primărie, 19 persoane angajate la școală, iar 4 microbuze sunt conduse de un singur șofer. Asigurarea combustibilului se face de primărie sau/și școală”, a mai precizat ministrul Educației, în răspunsul trimis deputatului ALDE Maramureș.
„Referitor la cea de a treia întrebare, vă informăm că, în perioada 2006 - 2015 au fost distribuite 139 de microbuze (16+1 locuri) și 2 autobuze (28+1 locuri) pentru învățământul preuniversitar din județul Maramureș. La nivelul țării, în perioada 2006 - 2015 au fost achiziționate și distribuite 4.598 de microbuze (16+1 locuri) și 100 de autobuze (28+1 locuri). Din partea Inspectoratului Școlar al Județului Maramureș există o solicitare de 9 microbuze școlare și de 39 autobuze școlare (solicitate pentru unitățile școlare care au un număr mare de elevi pe același traseu, pentru reducerea numărului de curse și a orei de plecare a elevilor la școală și de la școală)”, a conchis ministrul Educației Naționale.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 octombrie 2019, 3:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro