Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
„1.526 din cei 1.853 de polițiști încadrați recent din sursă externă vor activa în zona rurală”

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a primit răspuns la interpelarea adresată ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, care a avut ca obiect procesul de reorganizare a Poliției în zona rurală.

„Reorganizarea Poliției în mediul rural va duce la eficientizarea serviciului, la creșterea calității lui pentru cetățeanul din mediul rural, acestea fiind principalele coordonate anunțate de responsabilii ministerului pe care îl conduceți. Vă întreb cu respect, domnule ministru: 1. Ce urmărește reorganizarea respectivă, având în vedere că în toată țara există acum clădiri părăsite în care au funcționat posturi de poliție?; 2. Cum vor fi specializați polițiștii din mediul rural?; 3. Care este stadiul reorganizării rurale, atât la nivel național, cât și în județul Maramureș și câți oameni au plecat din sistem?; 4. Cum se vor putea simți în siguranță localnicii din satele și comunele unde s-au desființat posturile rurale?; 5. Câți polițiști din sursă externă au fost integrați în posturile de poliție din zona rurală în urma ultimelor selecții, atât la nivel național, cât și în județul Maramureș?”, a subliniat și întrebat parlamentarul ALDE în documentul oficial trimis conducerii MAI.

În răspunsul său, ministrul de Interne a specificat că, „în vederea acoperirii deficitului de personal existent la nivelul Poliției Române s-au desfășurat procedurile specifice privind selecția, prin încadrare directă cu recrutare din sursă externă a unui număr de 1.853 de posturi vacante, respectiv 47 de posturi prin reîncadrarea ca polițiști a persoanelor cărora le-au încetat raporturile de serviciu. De asemenea, menționăm că, în urma desfășurării concursului, în mediul rural vor fi ocupate un număr total de 1.526 posturi”.
„În ceea ce privește Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș, precizăm că la nivelul posturilor de poliție comunală era vacant un singur post de agent de poliție, care a fost ocupat, prin reîncadrare.
Referitor la modul în care vor fi specializați polițiștii nou-încadrați din mediul rural, precizăm că în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (32) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, candidații declarați „admis” la concursurile la care am făcut referire vor fi numiți în funcții pe o perioadă de probă de 6 luni. De asemenea, la art. 5 și 6 din Ghidul carierei polițiștilor și cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului Administrației și Internelor nr. 69/2009, cu modificările și completările ulterioare, se prevede că în vederea exercitării ocupațiilor specifice Ministerului Afacerilor Interne, personalul încadrat din sursă externă/reîncadrat va participa la cursuri pentru inițierea în carieră, respectiv programe de formare profesională inițială, organizate potrivit specificului funcțiilor/posturilor Ministerului Afacerilor Interne, pentru deprinderea cunoștințelor necesare exercitării profesiei de polițist”, a conchis ministrul Petre Tobă, în răspunsul adresat deputatului ALDE Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 octombrie 2019, 18:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro