Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
„Ministerul de Interne nu are o evidență a încasărilor sumelor aferente sancțiunilor contravenționale acordate”

Pentru lipsa polițelor RCA, anul au fost aplicate 9.309 sancțiuni contravenționale!

Deputatul ALDE Cornelia Negruț a primit răspuns la interpelarea adresată ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, ce a avut ca obiect problemele cauzate de lipsa polițelor RCA în județul Maramureș.
„România se confruntă cu un deficit major în ceea ce privește existența asigurărilor RCA raportate la numărul autovehiculelor înmatriculate, arată un document oficial al Consiliului Concurenței. Astfel, cel mai redus număr de autovehicule asigurate din totalul celor înmatriculate se situează în jurul unui procent de 68%, în mai multe județe din țară. Pentru a reduce acest decalaj important dintre numărul vehiculelor înmatriculate și cele care dețin asigurările obligatorii RCA, Autoritatea de Concurență a avansat ca soluție intensificarea controalelor în trafic realizate de Direcția Poliției Rutiere din cadrul Poliției Române. Aceste acțiuni ar trebui să vizeze, în special, potrivit Consiliului Concurenței, celelalte vehicule în afara autoturismelor, deoarece la acestea se constată o mai mare tentație de fraudare. De asemenea, specialiștii propun modificarea modalității prezente de emitere a polițelor RCA, respectiv existența unei interconectări a bazelor de date ale ASF cu cele ale Poliției Române, ANAF, autorităților locale și a celorlalte instituții care veghează la încasarea contravențiilor și a sancțiunilor pecuniare generate de inexistența asigurărilor” a arătat parlamentarul în documentul oficial transmis conducerii MAI.
În finalul interpelării, deputatul ALDE a solicitat răspuns la mai multe întrebări, după cum urmează: „1. Ce deficiențe ați sesizat în urma controalelor pe linia existenței polițelor RCA, atât la nivel național, cât și în județul Maramureș?; 2. Ce sancțiuni riscă posesorii acestor autovehicule depistate a fi în afara legii și câte astfel de pedepse a dispus Poliția Rutieră în ultimul an, la nivelul țării, și punctual în Maramureș?; 3. Ce procent din contravențiile acordate de către Poliția Rutieră în cazul lipsei RCA au fost achitate, atât la nivel național, cât și în Maramureș?; 4. Cum considerați că sunt în acest moment sancțiunile care pedepsesc aceste abateri? Aveți în intenție înăsprirea lor?”
În răspunsul adresat Corneliei Negruț, ministrul de Interne a precizat că potrivit prevederilor art.64 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare, „încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 48 și 56 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.”
Petre Tobă a mai adăugat că în anul 2015, la nivel național, pentru încălcarea prevederilor art. 48 din actul normativ mai sus menționat, au fost aplicate 9.309 sancțiuni contravenționale, iar la nivelul județului Maramureș, au fost aplicate 174 de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea acelorași prevederi.
„Având în vedere că Poliția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române nu are competență în executarea amenzilor, nu putem comunica informații cu privire la procentul sumelor încasate”, a conchis ministrul Afacerilor Interne.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 20 iunie 2019, 8:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro