Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
„Guvernul tehnocrat habar nu are care este gradul de sărăcie al copiilor din România!”

* 277.809 familii din România beneficiază de alocația pentru susținerea familiei, din care 6.381 în județul Maramureș! Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a primit răspuns la interpelarea parlamentară adresată ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice ce a avut ca obiect combaterea sărăciei copiilor din România.

„Un recent studiu al World Vision România a relevat o situație îngrijorătoare în care se află copiii din țara noastră. Astfel, 225.000 de copiii români se duc zilnic flămânzi la culcare, iar 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă. Consecințele acestor realități incredibile pentru România mileniului III sunt transpuse în îmbolnăviri grave sau malnutriție, cu alte cuvinte un pericol iminent pentru viitorul națiunii noastre.
Cercetarea mai arată faptul că marea majoritate a acestor copii nu frecventează școala, și, mai mult, sunt folosiți de către familii pentru a face rost de bani, fie că muncesc, fie că, mai grav, cerșesc. În acest condiții, nu mai este de mirare faptul că aproximativ 40% dintre românii de peste 15 ani nu știu să citească și să scrie corect, fapt ce le limitează drastic posibilitățile de angajare. Situația este cu atât mai dramatică în mediul rural, unde rata șomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani este de 22%, iar gradul de ocupare al persoanelor cu vârsta între 18 și 60 de ani este de doar 46%”, a apreciat deputatul maramureșean în documentul oficial înaintat MMFPSPV.
„În condițiile în care sărăcia nu trebuie să reprezinte un motiv pentru separarea copilului de familie sau afectarea exercitării efective a altor drepturi ale acestuia, cum ar fi acela la sănătate sau educație, a devenit necesar ca toate politicile ce vizează educația, sănătatea și serviciile sociale să fie integrate, cu atât mai mult cu cât în contextul socio-economic actual se impune ierarhizarea priorităților și coordonarea eforturilor astfel încât drepturile copilului să fie respectate”, a arătat ministrul Muncii în răspunsul remis deputatului Cornelia Negruț.
„Din perspectiva strategiilor MMFPSPV destinate îmbunătățirii situației copiilor afectați de sărăcie, menționăm că una dintre măsurile concrete necesare în vederea reducerii sărăciei și excluziunii sociale este implementarea unui pachet minim de servicii sociale, în conformitate cu prevederile Strategiei Naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2014-2020. Pachetul minim de servicii poate contribui semnificativ la asigurarea incluziunii sociale, prevenirea separării copilului de familie, reducerea abandonului școlar și, implicit, evitarea situațiilor care conduc la degradarea stării de sănătate a copiilor.
Am avea astfel asigurate trei dintre cele mai importante drepturi ale copilului - dreptul la educație, dreptul la sănătate și dreptul copilului de a crește alături de părinții săi. Această abordare, poate conduce la îmbunătățire a condițiilor de viață ale copiilor și ale familiilor acestora. Pachetul minim de servicii va asigura un nivel minim de acces la servicii sociale de bază (primare) și securitatea veniturilor pentru populația cea mai săracă, cu precădere pentru familii cu copii (contribuind astfel la incluziunea socială și la reducerea sărăciei)”, a adăugat demnitarul.
„Din datele existente la nivelul MMFPSPV, în ceea ce privește alocația pentru susținerea familiei, beneficiu de asistență socială ce se acordă familiilor cu copii în vârstă de până la 18 ani, ale căror venituri se situează până la 530 de lei/membru de familie, în perioada ianuarie - septembrie 2015, în județul Maramureș a fost înregistrat un număr mediu lunar de 6.381 familii beneficiare pentru care au fost alocate sume în valoare de 9.535.193 lei/lună. În aceeași perioadă, la nivel național s-a înregistrat un număr mediu lunar de 277.809 familii beneficiare, pentru care au fost acordate sume reprezentând alocație pentru susținerea familiei în valoare de 403.591.879 lei lunar”, a mai spus ministrul Muncii în răspunsul trimis Corneliei Negruț.
„Din păcate, și acest răspuns este unul total nesatisfăcător. Eu am formulat câteva întrebări punctuale, după cum urmează:1. Care este percepția MMFPSPV referitoare la studiul World Vision România, respectiv a gradului de veridicitate al acestuia?; 2. Din datele oficiale ale MMFPSPV, care este realitatea privitoare la gradul de sărăcie al copiilor, atât la nivel național, cât și în județul Maramureș?; 3. În ce mod afectează nivelul de sărăcie prezența acestor copii la cursurile școlare?; 4. Ce strategii guvernamentale aveți în vedere pentru diminuarea procentului de copii aflați sub limita subzistenței și ale familiilor acestora?”. După cum se poate vedea din documentul MMFPSPV, ministrul nu a catadicsit să răspundă exact la întrebările principale, adică să ne prezinte realitatea cu privire la sărăcia copiilor din România!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 14 octombrie 2019, 18:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro