Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Cornelia Negruț: „Ministerul Mediului nu face mai nimic pentru respectarea normelor de mediu în fostele mine din Maramureș”

Deputatul ALDE Cornelia Negruț a primit răspuns din partea ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, la interpelarea referitoare la obligațiile privind respectarea normelor de mediu din fostele perimetre miniere din județul Maramureș.

„Județul Maramureș se străduiește din răsputeri să rezolve problemele apărute în comunitățile unde au existat fostele exploatări miniere, deoarece nu se găsesc încă soluții viabile în ceea ce privește deșeurile de zinc și plumb. Pe acest subiect au avut loc mai multe întâlniri ale factorilor decizionali din județ, împreună cu cele două societăți care se ocupă de administrarea fostelor mine, Remin și Romplumb, însă nu s-a găsit o idee viabilă referitoare la extragerea metalelor din deșeuri. Au existat mai mulți ofertanți care se ocupă de astfel de proceduri, însă condiționalitatea materializării unui asemenea demers este legată de asumarea obligațiilor de mediu care revin Remin și Romplumb”, a subliniat parlamentarul maramureșean în interpelare.
La întrebările formulate de deputatul Cornelia Negruț, ministrul Mediului a răspuns în felul următor:
 • Care este în prezent patrimoniul administrat de cele două societăți, Remin și Romplumb?: „Nu deținem date în acest sens”.
 • Care sunt obligațiile de protecție a mediului a celor două firme?: „Pentru C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare au fost stabilite obligații de mediu la încetarea activității, pentru fiecare perimetru minier, pe factori de mediu (protecția solului și subsolului, descărcarea apelor uzate, gospodărirea deșeurilor); Pentru S.C. ROMPLUMB S.A. Baia Mare, până la această dată, nu sunt stabilite obligații de mediu, deoarece nu a depus documentele necesare în vederea stabilirii obligațiilor de mediu, pentru instalația care a deținut autorizație integrată de mediu”.
 • În ce mod s-au respectat termenele asumate de administratorii fostelor mine din județul Maramureș privind ecologizarea și normele necesare în vederea asigurării sănătății populației din zonele respective?: „Conform legislației în vigoare, verificarea respectării termenelor asumate, care au fost stabilite prin obligațiile de mediu, revin Gărzii Naționale de Mediu - Serviciul Județean Maramureș, care are atribuții în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării și sancționării încălcării prevederilor legale privind protecția mediului. Pentru o informare corectă în ceea ce privește situația administrării fostelor mine de la Remin și a modului cum este administrat patrimoniul e la Romplumb, a fost transmisă către Agenția Națională pentru Protecția Mediului și către Garda Națională de Mediu o notificare prin care s-a solicitat acestor autorități, demararea acțiunilor necesare și punerea în aplicare a măsurilor legale necesare pentru verificarea conformării cu cerințele prevederilor naționale și comunitare în vigoare în domeniul protecției mediului. Rezultatul acestei acțiuni urmează să vă fie comunicat printr-o nouă adresă.”
 • Care este în prezent soluția privind recuperarea metalelor din deșeurile de zinc și plumb existente în Maramureș și cum estimați rezolvarea situației?: „Atribuțiile și responsabilitățile autorității județene pentru protecția mediului pe domeniul Deșeuri sunt următoarele:
 • monitorizează implementarea legislației de mediu în domeniul gestionării deșeurilor;
 • -înaintează rapoarte lunare către ANPM privind acțiunile de implementare a directivelor referitoare la gestiunea deșeurilor cuprinse în acquis-ul comunitar de mediu la nivel județean;
 • răspunde, în limita competenței, la sesizările din teritoriu transmise APM și asigură suportul pentru ANPM și MMP la soluționarea solicitărilor autorităților publice centrale, referitoare la gestiunea deșeurilor, în limita informațiilor disponibile
 • monitorizează stadiul îndeplinirii angajamentelor la nivel județean în domeniul gestionării deșeurilor asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană și întocmește periodic rapoarte de evaluare pentru informarea ANPM;
 • colaborează cu Serviciul Monitoring, Baze de Date și Rapoarte în scopul elaborării rapoartelor de sinteză privind starea mediului la nivel județean
 • actualizează și realizează raportări lunar / bilunar/ trimestrial /anual către ANPM privind: Baza de date privind operatorii economici autorizați pentru colectare, dezmembrare VSU; Baza de date privind operatorii economici autorizați pentru colectare, tratare DEEE; Situația privind gestionarea cantităților de deșeuri industriale reciclabile; o Baza de date privind operatorii economici autorizați pentru transport deșeuri periculoase și situația privind transportul intern al deșeurilor periculoase; o Aplicațiile SIM pentru anul precedent privind: ambalajele și deșeurile de ambalaje, Vehicule scoase din uz; DEEE-urile; deșeurile de baterii și acumulatori; ancheta statistica a deșeurilor; uleiurile uzate; Literatura de specialitate prezintă diferite soluții pentru acest aspect. Nu deținem informații privind tehnologiile care s-ar dori a fi utilizate.”
 • Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 octombrie 2019, 15:13
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro