Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
La cererea deputatului ALDE Maramureș Cornelia Negruț,
Conducerea Ministerului Sănătății recunoaște criza acută a lipsei medicilor din DSP-urile județene!

* La nivelul serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Sănătății, este un deficit de aproximativ 100 de posturi de medici specialiști

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a primit răspuns la interpelarea adresată conducerii Ministerului Sănătății pe tema situației îngrijorătoare a lipsei medicilor din DSP-urile județene.

„Vă supun atenției problemele reclamate de oamenii din sistem referitoare la gravele deficiențe existente în prezent la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene. Acestea se confruntă cu o acută lipsă de personal medical calificat, iar raportul dintre specialitățile medicale și celelalte specialități (juridic, contabil, statistic, etc.) este cu mult depășit de cele din urmă. În mod paradoxal, sunt cazuri în care anumite direcții de sănătate publică județene nu mai au realmente medici de specialitate, iar în alte situații să nu mai existe pur și simplu personal medical în cadrul Inspecției Sanitare de Stat.
Faptul că o mare parte din actuala generație de specialiști din cadrul DSP-urilor județene se pensionează, și, pe de altă parte, nu sunt doritori și atractivitate prin care să se înlocuiască specialitățile rămase descoperite, mai ales pe partea de epidemiologie și de igienă, este considerat de oamenii din sistem ca fiind un risc major pentru evoluția și buna desfășurare a politicilor de sănătate publică în teritoriu”, a argumentat deputatul maramureșean în documentul oficial înaintat ministrului Sănătății.
Având în vedere realitățile prezentate, parlamentarul ALDE a formulat următoarele întrebări: „1. Care sunt măsurile pe care le aveți în vedere să le întreprindeți pe termen scurt, mediu și lung, pentru a preîntâmpina acest decalaj profesional la nivelul DSP-urilor județene?; 2. Care este situația deficitului de medici specialiști din cadrul DSP-urilor județene și a Inspecției Sanitare de Stat, atât la nivel național, cât și în județul Maramureș?; 3. Cum vedeți rezolvarea acestei situații de blocaj, în contextul realizării dezideratelor naționale ale politicilor de sănătate publică?”
În răspunsul oferit deputatului Cornelia Negruț, conducerea Ministerului Sănătății a recunoscut cele spuse de aceasta: „Ocuparea posturilor vacante din cadrul direcțiilor de sănătate publică se face cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat și repartizat pe anul 2016, de către ordonatorul principal de credite. De asemenea, precizăm că posturile vacante de funcționari publici se pot ocupa și prin transfer sau redistribuire, în condițiile Legii nr.188/1999, privind statutul funcționarilor publici, republicată 2, cu modificările și completările ulterioare. La nivelul serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Sănătății este un deficit de aproximativ 100 de posturi de medici specialiști, având în vedere vacantarea posturilor, precum și derularea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante. Paralel, precizăm că sunt situații, la nivelul direcțiilor de sănătate publică, de concursuri organizate pentru ocuparea posturilor vacante de medici specialiști, la care nu se prezintă candidați”.
„În ultimii 4 ani specialitatea „epidemiologie" a fost declarată specialitate deficitară, fapt pentru care au fost publicate posturi de rezidenți în această specialitate, inclusiv în spitale/institute clinice și direcții de sănătate publică. Ministerul Sănătății este permanent preocupat de formarea de specialiști în epidemiologie, respectiv igienă”, a mai arătat conducerea MS.
Cât privește Direcția de Sănătate Publică a Județului Maramureș, ministrul Sănătății a recunoscut, de asemenea, că la concursul de rezidențiat din 15 noiembrie 2015 au fost publicate două posturi medici rezidenți specialitatea igienă, un post medic rezident specialitatea epidemiologie și un post medic rezident specialitatea medicină de laborator, posturi rămase neocupate!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 17 octombrie 2019, 18:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro