Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (grup ALDE)
Ministrul Tineretului și Sportului nu știe nimic despre sportivii și antrenorii români!”

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a primit un răspuns extrem de neconcludent la interpelarea trimisă ministrului Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, la interpelarea ce a avut ca obiect retribuirea scăzută a profesorilor antrenori de la cluburile sportive școlare.

„Doresc să vă atrag atenția asupra unui fenomen extrem de îngrijorător, de a cărui rezolvare depinde atât viitorul tinerei generații, cât și a sportului românesc de performanță, în general. Este vorba despre retribuirea foarte scăzută a profesorilor antrenori care activează în cadrul cluburilor sportive școlare. După cum bine cunoașteți, sportul românesc se află într-un declin permanent în ultimii ani, iar contraperformanța echipei feminine de gimnastică, care nu s-a calificat la Olimpiada din vară, după ce a fost port-drapelul nostru de zeci de ani, constituie picătura care a umplut paharul! Să nu mai amintesc despre evoluția dezastruoasă a sportului de masă, precum și de lipsa de dorință a elevilor de a participa la orele de sport! Toate aceste adevăruri sunt în măsură să conducă la efecte nefaste pentru evoluția și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații, iar autoritățile abilitate au datoria de onoare față de România de a încerca să stopeze acest regres accentuat”, a punctat deputatul ALDE.
Revenind la salarizarea profesorilor-antrenori de la cluburile sportive școlare, Cornelia Negruț a amintit că aceștia se află într-o situație alarmantă din acest punct de vedere: „Vorbim despre oameni care lucrează aproape non-stop, inclusiv sâmbăta și duminica, când se deplasează cu copiii la concursurile și competițiile sportive, la turneele zonale, regionale și finale, plus săptămânile lungi în care stau în cantonamente cu sportivii. Pentru toate aceste sacrificii, profesorii-antrenori primesc retribuții de mizerie, fără a avea nici un stimulent și motiv pentru a continua în acest domeniu. În consecință, salarizarea precară are drept efecte lipsa acută a profesorilor-antrenori din cluburile sportive, precum și plecarea masivă a acestora în străinătate”.
„O altă cauză a degringoladei sportului românesc o constituie faptul că acești descoperitori de talente care sunt profesorii-antrenori de la CSȘ-urile din țară nu pot să facă performanță cu bugetele acordate de Ministerul pe care îl conduceți. Sumele de bani oferite de stat pentru sportivii de performanță sunt insignifiante în raport cu cheltuielile materiale: pregătirea sportivă, echipamentele necesare, susținătoarele de efort (vitamine) și recuperarea”, a mai spus parlamentarul maramureșean.
În finalul documentului, Cornelia Negruț a întrebat-o pe Elisabeta Lipă următoarele: „1. Care este bugetul alocat în ultimii ani cluburilor sportive școlare, atât la nivel național, în comparație cu cheltuielile avute de acestea?; 2. Ce strategie aveți pentru majorarea retribuțiilor profesorilor-antrenori din cadrul cluburilor sportive școlare?; 3. Care este deficitul de profesori-antrenori existent în prezent în cadrul cluburilor sportive școlare din țară?; 4. Câți sportivi de performanță și antrenori au plecat în ultimii ani din țară, potrivit informațiilor pe care le dețineți?”
Răspunsul ministrului Tineretului și Sportului a fost însă halucinant: „Direcția Generală Sport nu deține date privind bugetul alocat cluburilor sportive școlare. Majorarea retribuției profesorilor din cadrul cluburilor sportive școlare nu este de competența Ministerului Tineretului și Sportului. Direcția Generală Sport nu deține informații oficiale privind deficitul de profesori în cadrul cluburilor sportive școlare din țară. Nu deținem date oficiale privind numărul de sportivi de performanță și antrenori care au plecat în ultimii ani din țară.”
„Am prezentat integral acest răspuns, pentru ca opinia publică și oamenii de specialitate să analizeze acest document oficial! Eu nu pot să fac comentarii, din prea mult bun simț, dar mi se pare că oamenii aceștia care sunt miniștri tehnocrați habar nu au despre nimic din ceea ce se petrece în România, și în domeniile de care răspund! Am înaintat o interpelare cu același obiect și Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, poate-poate acestor profesori-antrenori li se va face dreptate!”, a concluzionat deputatul Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 14 octombrie 2019, 18:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro