Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negrut (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț: „ Etnicii români din Ucraina nu sunt favorizați în raport cu persoanele de altă etnie în ceea ce privește dobândirea cetățeniei române”

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a primit răspuns la interpelarea adresată ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pe tema solicitărilor de obținere a cetățeniei române.

„Vă supun atenției problemele cu care se confruntă mii de cetățeni români, care locuiesc în prezent în sudul Ucrainei, pe malul drept al Tisei, deși majoritatea acestora au domiciliul în județul Maramureș. Alte câteva mii așteaptă cu nerăbdare răspuns la cererile lor, adresate fie Consulatului General al României de la Cernăuți, fie direct în România, pentru a redeveni cetățeni români. Acești oameni constată însă, din nefericire, că politica externă a României îi cam marginalizează, din moment ce obținerea cetățeniei române se dovedește a fi un proces extrem de anevoios și de durată. Aceste comunități încă foarte numeroase și compacte de români din Transcarpatia vorbesc limba română, respectă obiceiurile și tradițiile românești, omagiază toate sărbătorile importante ale României (Ziua Națională, sărbătorile religioase, etc.). Foarte mulți dintre ei au dublă cetățenie, ucraineană și română, însă, spre deosebire de alți cetățeni străini care au și cetățenie română, spre exemplu cei din Republica Moldova, ucrainienii cu cetățenie română nu au pașaport românesc care să le faciliteze accesul liber în România. În al doilea rând, pentru a intra în România, acești oameni trebuie să se adreseze consulatului român aflat în Cernăuți. Orașul Cernăuți este la o distanță de peste 300 kilometri depărtare de aceste zone populate de români. Astfel, fiecare persoană care dorește să călătorească în România, pentru a-și vizita rudele spre exemplu, trebuie să străbată cel puțin două drumuri la Cernăuți, pentru depunerea documentelor și ridicarea acestora, iar perioada de acordare a vizei periodice durează câteva săptămâni. În aceste condiții, românii din sud-vestul Ucrainei solicită MAE deschiderea unui nou punct consular în această zonă, cu atât mai mult cu cât în urma evenimentelor din ultimii ani din țara vecină, numărul celor care doresc să revină în țară a crescut în mod determinant”, a argumentat parlamentarul ALDE în documentul oficial înaintat conducerii MAE.
Ministrul Lazăr Comănescu i-a transmis Corneliei Negruț că, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe român, în textul Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră, semnat la Kiev, la 2 octombrie 2014, și intrat în vigoare la 14 mai 2015, a fost inserată o prevedere - art. 5 alin. (6), conform căreia, „pentru asigurarea implementării corespunzătoare a Acordului, fiecare Parte Contractantă va deschide, pe bază de reciprocitate, un nou oficiu/birou consular pe teritoriul celeilalte Părți Contractante”.
Referitor la etnicii români din Ucraina, ministrul Comănescu a informat-o pe Cornelia Negruț că ei pot dobândi cetățenia română, în cazul îndeplinirii condițiilor prevăzute de legislația română relevantă, putând beneficia de asemenea și de anumite facilități (în cazul în care se încadrează în categoriile de persoane vizate de aceste prevederi mai favorabile).
„În conformitate cu normele internaționale în materie, legislația română nu este discriminatorie pe criteriul etnic - etnicii români nefiind în consecință favorizați în raport cu persoanele de altă etnie în ceea ce privește dobândirea cetățeniei române. Astfel, cetățenii străini, indiferent de etnia lor, pot dobândi cetățenia română la cerere, cu îndeplinirea anumitor condiții. Legislația română prevede, de asemenea, anumite facilități, în cazul unor categorii speciale de persoane (indiferent de etnia acestor persoane). Altfel, un regim mai favorabil este aplicabil foștilor cetățeni români (precum și descendenților acestora până la gradul III de rudenie), care și-au pierdut cetățenia din motive istorice, independent de voința lor. De asemenea, prin modificări foarte recente, operate printr-un act normativ din 2015, au fost introduse anumite facilități pentru persoanele care au contribuit în mod deosebit la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești, dar și pentru persoanele care pot contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului. Nu există vreun impediment ca persoanele care dețin cetățenia română, inclusiv cele cu domiciliul în străinătate, să solicite emiterea documentelor de călătorie prevăzute de legislația română relevantă, în cazul îndeplinirii condițiilor necesare”, a conchis ministrul de Externe.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 23 octombrie 2019, 11:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro