Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Cornelia Negruț: „1.375 dosare penale pentru infracțiuni silvice, în doar patru luni în județul Maramureș!”

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a primit răspuns la interpelarea adresată ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, pe subiectul disfuncționalităților referitoare la soluționarea infracțiunilor silvice.

„Activitățile polițiștilor români, îndeosebi cei din zona rurală de munte, sunt îngreunate de unele neclarități legislative în ceea ce privește acțiunile pentru combaterea tăierilor ilegale și a furturilor de material lemnos. Reprezentanții structurilor care veghează la stoparea acestui fenomen susțin că se confruntă cu probleme deosebite în ceea ce privește probarea depozitării materialului lemnos confiscat, manipularea acestuia și, implicit, stabilirea persoanelor vinovate de astfel de infracțiuni, pe fondul inexistenței unor prevederi clare în acest sens.
În aceste condiții, vă întreb respectuos, domnule ministru: 1. În ce mod veți reglementa acest tip de activități în vederea ușurării misiunii polițiștilor în a descoperi și proba cât mai multe infracțiuni?; 2. Care este situația infracțiunilor silvice descoperite de poliție în județul Maramureș în ultimii ani și cum au fost soluționate acestea?; 3. Din totalul infracțiunilor depistate, câți autori au fost trimiși în judecată și câți din ei au fost condamnați, atât la nivel național, cât și punctual în Maramureș?”, se arată în documentul oficial trimis conducerii MAI de către deputatul maramureșean.
În răspunsul său, ministrul de Interne a precizat că în domeniul prevenirii și combaterii tăierilor ilegale de arbori sunt incidente o serie de reglementări dintre care amintim: Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, republicată; Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu modificările și completările ulterioare; Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, cu modificările și completările ulterioare.
„Referitor la situația infracțiunilor silvice descoperite de organele de poliție în ultimii ani și cum au fost soluționate acestea, precizăm faptul că, la nivelul județului Maramureș, în perioada 01.01.2014- 30.04.2016, au fost instrumentate 1.375 dosare penale. Din totalul acestora, în perioada susmenționată au fost soluționate 506 dosare penale, dintre care 104 cu referat de terminare a urmăririi penale, 100 cu propunerea de renunțare la urmărirea penală și 302 cu propunerea de clasare”, a conchis ministrul Petre Tobă, în răspunsul adresat parlamentarului ALDE.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 19 iunie 2019, 20:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro