Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, dezvăluie adevărul despre investițiile de la Aeroportul Internațional Baia Mare: „În loc de 63,11%, lucrările sunt făcute în proporție de doar 2,40%!!!”
*
Aeroportul nu are până acum Avizul Autorității Aeronautice Civile Române


Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a primit răspuns din partea ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, la interpelarea referitoare la stadiul investițiilor de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Baia Mare.

„În condițiile în care județul Maramureș și, în general partea de nord a României, poate fi exploatată mult mai eficient din punct de vedere turistic, stadiul investițiilor derulate la Aeroportul Internațional Baia Mare bate pasul pe loc în mod nejustificat. Finanțarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii Aeroportului prevedea o sumă de aproximativ 12 milioane de euro, din care 85% reprezintă cofinanțarea din partea Uniunii Europene. În acest moment, după ce s-au cheltuit doar circa 2 milioane de euro, pista aeroportului este distrusă, iar procedurile de expropriere încă nu sunt finalizate. Operarea tuturor categoriilor de aeronave pe Aeroportul Internațional Baia Mare a fost sistată în noiembrie, atunci când au început lucrările la investiția „Extindere și modernizare suprafețe aeroportuare la Aeroportul Internațional Baia Mare”. Pista de decolare-aterizare modernizată va avea 2150 metri lungime și 45 de metri lățime, precum și o portanță de minim PCN 57. Căile de rulare și platforma de îmbarcare-debarcare vor fi de asemenea modernizate și aduse în parametri similari. Finanțarea acestor investiții deosebit de importante pentru Aeroportul Baia Mare, dar și pentru economia județului Maramureș, este asigurată în proporție de 85% de către Uniunea Europeană, 13% de către Guvernul României și 2% de către Consiliul Județean Maramureș, iar durata estimată a lucrărilor este de 5 luni”, a subliniat parlamentarul maramureșean în documentul oficial trimis conducerii MFE.
Deputatul ALDE a mai atras însă atenția că este de neînțeles modul în care se petrec lucrurile referitor la derularea acestei investiții strategice pentru statul român. „Trenarea realizării reabilitării Aeroportului Baia Mare costă statul român foarte mulți bani, în condițiile în care procedura contestației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a fost finalizată, fiind emisă o decizie în acest sens, în vederea semnării contractului de execuție”, a apreciat Cornelia Negruț.
La întrebările punctuale ale parlamentarului de Maramureș, ministrul Cristian Ghinea a răspuns astfel: 1. Care este situația, din perspectiva Ministerului Fondurilor Europene, a întârzierii realizării investiției la Aeroportul Internațional Baia Mare? „Conform raportului de progres aferent proiectului de la data de 31 martie 2016, întârzierile în realizarea investiției provin din semnarea cu întârziere a contractului de lucrări (programată la 13.11.2015 și efectivă la 16.12.2015, din cauza contestațiilor) și devansarea implicită a datei de finalizare programată (inițial 15.01.2016, actualizată 20.05.2016), dar și din faptul că, în perioada sezonului rece, lucrările au fost sistate. Potrivit informațiilor deținute, beneficiarul nu a obținut, până în prezent, avizul Autorității Aeronautice Civile Române.” 2. Ați dispus o anchetă care să stabilească ce lucrări s-au efectuat până acum și cu ce costuri, iar dacă da, ce concluzii aveți referitoare la distrugerea pistei? „În perioada 12 - 14 aprilie 2016, reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene a efectuat o vizită pe șantier în vederea verificării stadiului fizic al execuției de lucrări. Una dintre concluziile vizitei a fost că lucrările sunt la început, de mică amploare și condiționate de starea vremii. Precizăm faptul că la data vizitei pe șantier, progresul fizic al execuției de lucrări, conform calendarului, trebuia să fie la 63,11%, iar acesta se încadrează, în realitate, la 2,40%”. 3. Care sunt alocările de la bugetul de stat destinate pentru acest an lucrărilor de modernizare la Aeroportul Internațional Baia Mare? „În condițiile în care perioada de eligibilitate a cheltuielilor efectuate din fonduri europene nerambursabile aferente Programului Operațional Sectorial Transport 2007 - 2013 s-a încheiat la 31.12.2015, finanțarea finalizării investiției trebuie asigurată de la bugetul local, în concluzie, nu există alocări de la bugetul de stat pentru anul 2016, pentru finanțarea acestui proiect.” 4. Ce decizie s-a luat în ceea ce privește fazarea investiției „Extindere și modernizare suprafețe aeroportuare la Aeroportul Internațional Baia Mare” și care sunt riscurile în caz contrar?
„Ministerul Fondurilor Europene a informat beneficiarul cu privire la imposibilitatea fazării acestui proiect. De altfel, evaluarea și aprobarea proiectelor în vederea finanțării din bugetul POS-T a cheltuielilor eligibile a fost realizată în limitele stabilite de Ghidul Solicitantului. Una din condițiile acordării finanțării nerambursabile în cadrul POS
Transport a fost ca obligațiile de plată cu implementarea proiectului ce vor interveni ulterior datei limită de eligibilitate a cheltuielilor - 31.12.2015 - să intre în sarcina bugetului beneficiarului, fiind solicitată în acest sens o declarație pe propria răspundere din partea fiecărui aplicant (Anexa XVI la Ghidul Solicitantului), declarație care a fost depusă și de către Aeroportul Internațional Baia Mare.” 5. În baza cărui document oficial s-au realizat exproprierile aferente acestei investiții? Vă rog să îmi puneți la dispoziție acest act, precum și beneficiarii expropriați.
„Potrivit datelor transmise de Beneficiar, exproprierile au fost realizate în baza Deciziei nr. 1207/28.12.2015 privind exproprierea imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publica "Extinderea și modernizarea suprafeței aeroportuare la R.A. Aeroportul Internațional Baia Mare". Documentul a fost transmis în copie Autorității de Management pentru POS-T ca parte a unei cereri de rambursare din cadrul proiectului și poate fi solicitat pentru consultare, beneficiarului.”
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 14 octombrie 2019, 19:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro