Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Cornelia Negruț a înaintat ministrului Culturii refuzul Primăriei Baia Mare de a aplica o hotărâre favorabilă Asociației „Filiala Uniunii Artiștilor Plastici”

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, încearcă să rezolve pe cale instituțională problemele întâmpinate de Asociația „Filiala Uniunii Artiștilor Plastici” Baia Mare, referitoare la refuzul Primăriei Baia Mare de a respecta o Hotărâre a Consiliului Local privind folosința gratuită a două imobile. În acest sens, parlamentarul maramureșean s-a adresat oficial, printr-o interpelare, ministrului Culturii, Corina Șuteu.

„Vă supun atenției memoriul Asociației „Filiala Uniunii Artiștilor Plastici” Baia Mare, reprezentată de președintele grafician, lector dr. Laura Ghinea, care se află în imposibilitatea de a intra în legalitate în ceea ce privește atribuirea în folosință gratuită a două imobile din capitala județului Maramureș.
Asociației „Filiala Uniunii Artiștilor Plastici” Baia Mare i s-a atribuit în folosință gratuită, prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Baia Mare nr. 455 din 20 decembrie 2012, și anexele 1 și 2 ale acesteia, imobilele „Casa Wagner”, str. Petofi Sandor nr. 30, și „Colonia Pictorilor”, str. Victoriei nr. 21 din localitate, precum și însușirea documentațiilor cadastrale aferente acestor imobile.
Asociația „Filiala Uniunii Artiștilor Plastici” Baia Mare a solicitat ulterior intrarea în legalitate și respectiv încheierea, în temeiul legii, a procedurilor privind transmiterea în folosință, pe o perioadă de 99 ani, în favoarea Asociației, a imobilului „Casa Wagner” - construcții și teren aferent în suprafață de 1.395 mp, situat pe str. Petofi Sandor nr. 30, identificat prin CF nr. 7620, nr. topo 3935/8/2, 3934/2 și respectiv a imobilului „Colonia Pictorilor” - construcții și teren în suprafață de 13.417 mp, situat str. Victoriei, nr. 21, identificat prin CF nr. 2801 Baia Mare, nr. Topo 2639/1/2/1, 2639/3/1, 2639/2, 2638 după cum urmează: 1. Notarea dreptului de folosință pentru imobilele și terenurile menționate ia Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din cadrul O.C.P.I. Maramureș; 2. Încheierea Contractelor de concesiune aferente acestor Atribuiri în folosință; 3. Încheierea între Municipiul Baia Mare reprezentat prin serviciile de specialitate și Asociația „Filiala Uniunii Artiștilor Plastici” Baia Mare a protocoalelor privind predarea-primirea imobilelor menționate și a terenurilor aferente”, se arată în documentul trimis de Cornelia Negruț ministrului Culturii.
Deputatul ALDE a mai amintit că Primăria Baia Mare a comunicat recent Asociației că „nu sunt întrunite condițiile legale pentru atribuirea în folosință gratuită” a celor două imobile către UAP, pe motiv că „Recunoașterea unei asociații sau fundații ca fiind de utilitate publică se face prin Hotărâre a Guvernului”. „Această adresă, se mai arată în documentul parlamentar, cu nr. 19340/09.06.2016, încalcă în mod flagrant Hotărârea CL Baia Mare nr. 455/2012, prin care Asociația a primit drepturile respective.”
Cornelia Negruț a mai menționat că, potrivit Decretului nr. 266/1950 al Ministerului Justiției, Uniunea Artiștilor Plastici din România a fost recunoscută că fiind „persoană juridică de utilitate publică”.
„Luând în considerare starea de fapt prezentată, vă rog respectuos doamnă ministru, și totodată vă întreb, ce demersuri trebuie să facă Asociația „Filiala Uniunii Artiștilor Plastici” Baia Mare pentru a beneficia de dreptul de folosință gratuită a celor două imobile, câștigat deja anterior printr-o Hotărâre a Consiliului Local?”, se arată în finalul interpelării remise de deputatul de Maramureș ministrului Corina Șuteu.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 octombrie 2019, 10:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro