Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Cornelia Negruț susține conversia la cursul istoric și în lei a creditelor luate în franci elvețieni

Deputatul ALDE Maramureș Cornelia Negruț, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, susține adoptarea propunerii legislative privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei, după întâlnirea Comisiilor juridică și de buget cu reprezentanții creditorilor, ai instituțiilor bancare și ai ANPC.

„În cadrul întâlnirii de marți au fost prezentate cele patru variante de lucru, respectiv conversia la curs istoric - variantă susținută de marea majoritate a membrilor Grupului Clienților cu Credite în CHF; conversia la un curs mediu, determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la data conversiei; conversia la cursul zilei cu un discount de minim 30 - 35%, preferabil 40-45%, cu identificarea unei soluții referitoare la dobânda în lei, și conversia la curs istoric plus o marjă de maxim 20%, cu dobânda practicată la împrumuturile în moneda națională în ziua conversiei. Toți cei prezenți au acceptat prima variantă, respectiv conversia la cursul istoric, și conversia francilor elvețieni (CHF) în lei, care este agreată și de Grupul parlamentar ALDE. Din nefericire, nu s-a putut vota și nu s-au discutat amendamentele, deoarece nu a fost cvorum, iar procedura urmează a fi reluată luni”, a subliniat Cornelia Negruț.
Parlamentarul ALDE consideră că forma propusă în ultima întâlnire, care este susținută și de marea majoritate a membrilor Grupului Clienților cu Credite în CHF, este cea mai potrivită pentru a rezolva neplăcerile clienților băncilor care au contractat astfel de credite. „Adoptarea acestei legi va fi extrem de benefică pentru românii care au solicitat transformarea creditelor din franci elvețieni în lei, deoarece ei vor scăpa astfel de situațiile de a fi nevoiți să plătească rate duble sau chiar triple din cauza fluctuațiilor haotice ale cursului valutar. La această oră, creditele românilor în franci elvețieni se ridică la 5,8 milioane lei, ceea ce reprezintă 5% din totalul creditelor în valută accesate în România”, a mai adăugat deputatul.
„Îmi exprim încrederea că va exista un consens politic solid pentru adoptarea de urgență în plen a acestei propuneri legislative. Principalul argument al acceptării variantei conversiei la cursul istoric și transformarea creditelor inițiale din CHF în lei este redarea demnității românilor de bună credință, care fără voia lor au fost transformați în sclavi ai oscilațiilor acestei valute. Vorbim indubitabil despre o măsură reparatorie pentru acești oameni, care au devenit, dintr-o clasă mijlocie o categorie a asistaților sociali, respectiv în situația de a trăi de pe o zi pe alta și a nu-și putea achita ratele. Mai mult decât atât, Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție prin care băncile sunt vânzătoare de produse înșelătoare pentru oameni, fapt ce confirmă realitatea românească, unde băncile au raportat ultimele profituri mult mai mari decât în țările de reședință, respectiv un milion de euro, dublu față de profitul de la nivel mondial”, a conchis Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 17 octombrie 2019, 4:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro