Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul Cornelia Negruț: „ALDE susține adoptarea Legii conversiei francilor elvețieni în lei”
Grupul Parlamentar ALDE susține adoptarea propunerii legislative privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei, după dezbaterea de luni din Comisiile juridică și de buget, finanțe și bănci.

În urma discuțiilor din cele două comisii reunite, s-a convenit adoptarea Legea conversiei francilor elvețieni în lei cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: limitarea aplicării legii la persoanele fizice care au calitatea de consumator; aplicarea persoanelor fizice care la data analizei solicitării de conversie au un grad de îndatorare de peste 50 % din venitul net al consumatorului/beneficiar; limitarea sumei supusă conversiei pentru fiecare consumator/beneficiar la un nivel maxim de 250.000 CHF la momentul contractării creditului.
ALDE recomandă ferm adoptarea propunerii legislative pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele pentru consumatori cu eliminarea condiției referitoare la gradul de îndatorare de 50 % din venitul net, deoarece nu cred că legea trebuie să se aplice din start în mod discriminatoriu.
Datele oficiale arată că la sfârșitul anului 2008 instituțiile de credit dețineau în bilanț 119. 748 de credite acordate persoanelor fizice. La finele lunii iulie 2016, în bilanțul băncilor erau 53.794 de credite acordate persoanelor fizice, deținute de un număr de 51.334 debitori, care totalizau 5,7 milioane lei. Potrivit datelor raportate de bănci, în intervalul 16.01.2015-26.08.2016 au existat 57.298 de solicitări de soluționare a creditelor, din care 31. 270 pentru operațiuni de conversie și 26.028 pentru operațiuni de restructurare. Dintre acestea, au fost soluționate 33.528 de solicitări, din care 24.391 prin efectuarea de operațiuni de conversie și 9.137 prin efectuarea de operațiuni de restructurare.
ALDE va vota pentru adoptarea acestei legi cu caracter social, care prevede atât o măsură reparatorie pentru creditori, cât și o posibilitate sancționatorie pentru bănci.
Considerăm că Parlamentul trebuie să rezolve în cele din urmă această situație de criză a zeci de mii de familii de români generată de creditele luate în franci elvețieni. Împărțirea poverii financiare între creditori și debitori va elimina astfel calvarul românilor care nu își mai pot achita ratele pentru creditele bancare contractate în această monedă.
Această lege va rezolva și imobilitatea sistemului bancar, în condițiile în care băncile nu și-au respectat angajamentul potrivit căruia vor oferi alternative clienților care au angajat credite în franci elvețieni pentru ca ei să își poată plăti ratele dublate sau triplate din cauza fluctuațiilor de schimb valutar. De asemenea, această lege va rezolva numeroasele probleme ale românilor ale căror rate au crescut exponențial prin explozia monedelor împrumutului inițial, iar conversia în lei la cursul existent în momentul semnării contractului de credit va ușura fundamental viața a câteva sute de mii de familii de români.
ALDE susține inclusiv reluarea discuțiilor pe tema conversiei în lei a tuturor creditelor bancare angajate în monedă străină, așa cum prevedea inițial propunerea legislativă, deoarece ar fi un semn de normalitate și am demonstra că Parlamentul este cu adevărat preocupat de rezolvarea adevăratelor probleme ale românilor.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 octombrie 2019, 23:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro