Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
„ALDE susține adoptarea creșterilor salariale din Sănătate și Educație”

Grupul parlamentar al ALDE a susținut în Comisiile reunite de muncă și buget adoptarea Proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Îmi exprim nemulțumirea față de poziția avută de ministrul Muncii în cadrul dezbaterilor din Comisiile reunite de muncă și Buget, ce s-au desfășurat până luni seara târziu, cu atât mai mult cu cât parlamentarii din cele două comisii au încercat să îmbunătățească conținutul Ordonanței de Urgență inițiale a Guvernului. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a avut însă o atitudine nepotrivită, precizând în mod cu totul eronat că aplicarea amendamentelor admise în Comisiile de muncă și buget va avea un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.
Amendamentele adoptate în cele două comisii reunite prevăd majorarea salariilor de bază ale personalului din învățământ, a celor din sistemul de asistență socială și din cadrul caselor de asigurări de sănătate cu 15%, începând cu data de 1 ianuarie 2017. De asemenea, forma actuală a proiectului de lege va permite calculul sporurilor cadrelor medicale la baza salarială din acest an, nu la cea din 2009, așa cum se calcula până acum.
Deputații din cele două comisii reunite au estimat că impactul bugetar al deciziilor luate prin amendamentele admise ar fi de aproximativ 300 de milioane euro, pentru creșterea de 15% la Educație și Sănătate.
Consider că opinia ministrului Muncii, exprimată în fața celor două comisii, conform căreia România nu va avea de unde să acopere deficitul creat prin adoptarea acestei legi, a fost cel puțin neadecvată. În acest moment, țara noastră are o creștere economică de 6% pe seama creșterii consumului, fapt reușit ca urmare a intrării în vigoare a măsurilor fiscale, promovate de fostul Guvern PSD-ALDE, începând cu 1 ianuarie 2016.
În concluzie, membrii Grupului parlamentar al ALDE, alături de cei ai PSD și UDMR, susțin acceptarea modificărilor efectuate la acest proiect de lege și vor vota pentru adoptarea actului normativ. Legea va permite eliminarea discrepanțelor existente în prezent în ceea ce privește salarizarea personalului bugetar și, finalmente, va face dreptate celor nemulțumiți de grilele de salarizare.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 9 iulie 2020, 7:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro