Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Cornelia Negruț avertizează ministrul Mediului despre pericolul neconservării fostelor perimetre miniere din județul Maramureș

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, s-a adresat printr-o interpelare parlamentară ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, în care a atras atenția asupra pericolului neconservării fostelor perimetre miniere din județul Maramureș.

„Închiderea completă a activității miniere în județul Maramureș, petrecută cu nouă ani în urmă, continuă să producă efecte rămase încă nerezolvate de către autoritățile abilitate. Dincolo de problema poluării mediului, existentă pe o suprafață considerabilă de jur-împrejurul fostelor mine, nici pentru paza perimetrelor închise nu s-a găsit o soluție optimă”, a subliniat parlamentarul ALDE, în documentul oficial trimis conducerii MMAP.
Cornelia Negruț a mai adăugat că „autoritățile județene recunosc că cele aproximativ 370 de guri de mină din Maramureș nu mai prezintă garanții de securitate, deoarece o mare parte dintre cele care încă nu sunt închise au fost sparte”.
„O altă problemă rămasă în suspensie este cea referitoare la galeriile de mină sau puțurile de aeraj nesecurizate, spre exemplu la Baia Sprie. Accesul în acestea este blocat cu grilaje, dar hoții de fier le demontează în mod repetat în câteva zile de la instalare, jafurile continuând fără nicio opreliște. Primarii localităților în care se găsesc aceste guri de mină susțin că oricând se poate produce un dezastru din cauza nepăzirii acestor obiective strategice”, a precizat deputatul maramureșean.
În finalul interpelării, Cornelia Negruț a formulat mai multe întrebări către ministrul Mediului: „1. Cine este responsabil de ecologizarea și paza fostelor perimetre miniere din județul Maramureș?; 2. Câți oameni mai lucrează în prezent în minele dezafectate din județ?; 3. Care ar fi necesarul de oameni pentru a păzi aceste guri de mină și ce intenții aveți referitor la acest subiect?; 4. Ce prejudicii au fost constatate de organismele de control ale instituțiilor din subordinea MMAP la fostele mine din Maramureș?; 5. Ce soluții privind accesarea de fonduri europene pentru ecologizarea și închidere de perimetre miniere există în prezent pentru județul Maramureș, și cum sprijină statul aceste proiecte?”.
„Din cele relatate de oamenii care locuiesc în apropierea fostelor guri de mină rezultă un dezastru total: blindaje sparte, fier vechi dezasamblat complet, alte metale și minereuri existente în galerii rupte și distruse, pentru a fi valorificate apoi la centrele de colectare. Se estimează că asigurarea paznicilor la obiectivele aflate în conservare în județul Maramureș ar implica un efort financiar considerabil, prin angajarea a peste 1.000 de persoane, însă sumele necesare pentru acest deziderat fiind imposibil de achitat”, a conchis parlamentarul ALDE Maramureș.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 14 octombrie 2019, 18:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro