Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, cere ministrului Agriculturii recuperarea raselor de animale pierdute de România după 1989

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a solicitat Guvernului să se ocupe de recuperarea raselor de animale dispărute după 1989, în cadrul unei interpelări parlamentare adresate ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

„De-a lungul anilor de după 1989, o serie de rase de animale au dispărut din România, atât din gospodăriile populației, cât și din circuitul industrial. Specialiștii susțin că astfel de pierderi au fost extrem de dăunătoare țării noastre, pe fondul interzicerii exporturilor și a scăderii drastice a producției interne de carne. O altă problemă conexă este pierderea fermelor pilot existente înainte de 1989, iar odată cu acestea activitatea de recoltare genetică a fost mult diminuată. O astfel de fermă pilot a existat până în 1990 și în comuna Groși, județul Maramureș, specializată în creșterea și dezvoltarea rasei «Brună de Maramureș»”,a argumentat deputatul ALDE în documentul oficial înaintat conducerii MADR.
În finalul interpelării, parlamentarul maramureșean l-a întrebat pe ministrul Agriculturii următoarele: „1. Câte rase de animale au dispărut în România după anul 1989?; 2. Câte ferme de cercetare pilot pentru creșterea animalelor existau înainte de revoluție, și câte mai funcționează în prezent, atât în țară, cât și în județul Maramureș?; 3. Câte centre de recoltare sunt în prezent în România, raportat la situația din 1989?; 4. Cum încurajează MADR reapariția raselor de animale dispărute și îndeosebi a „Brunei de Maramureș”?”
„Această rasă, «Bruna de Maramureș», una specială pentru carne, se mai găsește extrem de rar în gospodăriile țăranilor din zona de munte a Maramureșului. Recent însă, o serie de asociații agricole și ale fermierilor din județ și-au propus să o recupereze și să o reintroducă în circuitul zootehnic. Consider că statul trebuie să se implice în acest demers, și să facă diligențele necesare pentru recuperarea tuturor raselor de animale valoroase pierdute din ignoranță de România după 1989”, a conchis Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 octombrie 2019, 10:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro