Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Cornelia Negruț se pronunță pentru o variantă legislativă prin care să se stopeze importul de mașini uzate

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a cerut Guvernului protejarea industriei românești de autoturisme după eliminarea timbrului de mediu, în cadrul unei interpelări parlamentare adresate ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

^

„Potrivit datelor oficiale, norma de poluare a autoturismelor rulate nou intrate în România în 2015 este de 70% Euro 4, 5 și 6, iar non-euro și Euro1 sunt sub 0,1%. Pe de alta parte, susține Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile - APIA, ultima formă a timbrului de mediu era în conformitate cu legislația UE în domeniul taxării și liberei circulații a mărfurilor.
Reprezentanții producătorilor și importatorilor de automobile susțin că o eventuală modificare a timbrului de mediu, prin transformarea acestuia într-un impozit anual, cu valori foarte mici în primii opt ani și creșteri relativ mari începând cu anul al nouălea de vechime al mașinii, ar stimula achiziția de autovehicule mai vechi, cu efect direct și de durată asupra nivelului de poluare realizat de către autoturismele aflate în parcul național, dar și asupra nivelului de siguranță rutieră”, a subliniat parlamentarul maramureșean în documentul oficiat înaintat conducerii MMAP.
Luând în considerare argumentele expuse, Cornelia Negruț l-a întrebat pe ministrul Mediului care sunt măsurile pe care le va lua MMAP după excluderea recentă a timbrului de mediu, în urma legii adoptate de Parlament, în vederea protejării industriei românești de autoturisme.
„Având în vedere că șase din primele zece companii exportatoare ale României în anul 2015 sunt din domeniul auto, în cazul schimbării timbrului de mediu aceste companii se vor confrunta cu scăderea drastică a vânzărilor de autovehicule. Astfel, în loc ca sumele aferente achiziției de autovehicule purtătoare de taxe și impozite să rămână în România, ele vor fi „exportate” spre alte țări, fără niciun fel de beneficiu pentru Bugetul de stat, iar acest lucru va afecta în mod cert, printre altele, capacitatea statului român de susținere financiară a unor proiecte din sectorul sănătății sau al educației. Personal, susțin industria românească de autoturisme și îmi exprim speranța în găsirea unei variante legislative care să stopeze importul de mașini uzate, fără introducerea unor noi taxe pentru români”, a concluzionat deputatul ALDE.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 14 octombrie 2019, 19:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro