Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț: „Ordinul de protecție pentru agresorii victimelor violenței împotriva femeii ar trebui emise în 24 de ore!”

Deputatul de Maramureș Cornelia Negruț se pronunță pentru diversificarea cooperării dintre instituții și societatea civilă în scopul diminuării victimelor violenței domestice, cu ocazia „Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeii”, marcată anual în întreaga lume în 25 noiembrie.

„Am avut numeroase intervenții publice și parlamentare în acest mandat de deputat pe subiectul violenței împotriva femeilor și, de asemenea, am participat și la reuniuni internaționale cu tema amintită. La fel, sunt semnatara Legii nr. 229/2015 privind modificarea și completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, care introduce conceptul de hărțuire psihologică ca un element de violență împotriva femeii. Vă pot spune că, din păcate, cu toate progresele tehnologice și informaționale, numărul cazurilor de violență în familie a crescut alarmant în ultimii ani. Vorbim la nivel național de o cifră anuală de aproximativ 15.000 de cazuri, iar unele dintre victime au decedat în urma acestor situații nefericite, chiar și în județul nostru. Susțin așadar intensificarea demersurilor legislative în vederea diminuării acestui fenomen neliniștitor pentru întreaga societate românească, întrucât doar prin pedepsirea exemplară a autorilor acestor fapte cumplite vom putea avea succesul așteptat”, a subliniat Cornelia Negruț.
Doamna deputat a mai adăugat că forul legislativ trebuie să îmbunătățească Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată în 2014. „O recentă cercetare de specialitate indică faptul că din cele peste 1.000 de solicitări privind emiterea ordinelor de protecție a victimelor violenței în familie, conform Legii nr. 217/2003, doar 41% au fost admise. De asemenea, un procent de 10% dintre solicitări au fost retrase ulterior de victimele agresiunii. Susțin ca ordinul de protecție să se judece și să fie emis în 24 de ore de la depunerea cererii în acest sens, nu în 72 de ore, așa cum prevede acum legea, deoarece acest interval permite agresarea în continuare a victimelor”.
Deputatul de Maramureș a mai apreciat că numărul de peste 1.200 de cauze anual pentru care s-au solicitat ordine de protecție este alarmant, deoarece cifra respectivă nu arată adevărata dimensiune a fenomenului violenței în familie, respectiv numărul real de femei care ar fi trebuit să solicite aceste ordine de protecție. „În același interval de un an, instanțele de judecată au respins aproape 800 de cereri formulate pentru emiterea unor ordine de protecție, un număr covârșitor, din cauze necunoscute! Din păcate, violența împotriva femeilor se manifestă nu doar în familiile din mediul rural sau cu o pregătire precară, așa cum ne-am obișnuit până de curând, ci sunt frecvente din ce în ce mai mult și în mediul urban, respectiv în familii peste medie din punct de vedere intelectual”, a afirmat Cornelia Negruț.
Parlamentarul ALDE, aflată pe locul 5 în clasamentul femeilor din Camera Deputaților din punctul de vedere al activității din acest mandat, susține că româncele trebuie să dea dovadă de mai mult curaj pentru a-și apăra integritatea fizică și a nu fi victime sigure violențelor îndreptate împotriva lor.
„Nicio româncă nu trebuie să fie traumatizată de partenerul ei de viață, indiferent de cauzele care ar putea genera aceste reacții anormale. Avem însă probleme, deoarece româncele nu știu să își apere interesele și nu au mentalitatea de a înțelege că singurele care au vreun drept asupra vieții lor sunt ele însele. Datele statistice indică faptul că o proporție covârșitoare din cazurile de violență în familie sunt trecute sub tăcere de către femei, care nu fac astfel decât să încurajeze proliferarea acestui fenomen. Femeile trebuie să conștientizeze că pot diminua singure cazurile de violență domestică prin implicare, nu prin tăcere, iar noi, ca reprezentanți în Parlament, precum și celelalte instituții abilitate ale statului, avem datoria să le ajutăm”, a concluzionat Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 9 iulie 2020, 8:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro