Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin-Claudiu Roman (Grup PNL)
Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, dorește ca statul să suporte cheltuielile de repatriere a românilor decedați în alte țări

Deputatul PNL Florin Roman și-a propus elaborarea mai multor inițiative legislative în primul an al mandatului din Parlament. Prin acest demers legislativ, parlamentarul liberal își propune eliminarea disfuncționalităților existente în ceea ce privește repatrierea trupurilor neînsuflețite ale românilor decedați pe teritoriul altor state.

„În acest moment, legislația referitoare la posibilitatea susținerii familiilor românilor care nu au posibilitatea financiară de a-și aduce acasă rudele decedate în străinătate este extrem de neclară. Există anumite prevederi care stipulează că plata cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul statelor de reședință poate fi suportată de Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice. Din nefericire, lipsa unor informații concrete aflate la îndemâna oamenilor, cât și ambiguitatea expresiei «poate», utilizată în actele normative în vigoare, nu permit, în realitate, decontarea acestor cheltuieli de repatriere de către instituțiile statului român, fie ele centrale, prin MAE, județene sau locale”, a argumentat deputatul PNL Alba.
Florin Roman a mai adăugat că în primele zile ale viitoarei sesiuni parlamentare ordinare, care va debuta în februarie, va definitiva această propunere legislativă imperios necesară, raportat atât la numărul cetățenilor români aflați în diaspora, cât și la cazurile de deces ale acestora.
„România nu are nici în acest moment o evidență oficială a numărului cetățenilor români aflați dincolo de hotarele țării, fapt condamnabil și deopotrivă rușinos. De asemenea, nu se știe exact nici câți români mor anual în țările unde sunt stabiliți și nici câte dintre familiile celor decedați își pot permite să achite cheltuielile de repatriere a trupurilor celor dispăruți. Potrivit unor informații neoficiale, anual mor în țările lumii peste 2.500 de români. După cum se știe, marea majoritate a familiilor rămase acasă nu își permit să cheltuiască mii de euro pentru aducerea în țară a trupurilor românilor morți. În consecință, o parte însemnată a corpurilor acestora rămân la latitudinea hotărârilor luate de autoritățile locale din țările unde se înregistrează decesele, iar bieții români decedați ajung ori să fie incinerați, ori înmormântați în locuri foarte greu de găsit de familiile lor”, a explicat parlamentarul liberal.
„Sunt multe aspecte aflate în studiu pentru a elabora o lege pragmatică și concretă, în vederea rezolvării în beneficiul românilor a acestei carențe legislative. Personal, optez pentru obligarea autorităților centrale și locale de a suporta plata acestor cheltuieli de repatriere, în situația în care există solicitări pertinente în acest sens. Practic, familia aflată într-o astfel de situație disperată va putea fi verificată de către instituțiile statului, care au acces la veniturile fiecărui cetățean și astfel se poate demonstra incapacitatea de a suporta costurile respective. Sunt încrezător că voi reuși să promovez un act normativ în folosul românilor de rând, mai ales acelora dintre ei care nu se pot bucura că Guvernul socialist nu le poate rezolva problema rudelor decedate și rămase în diverse țări”, a conchis deputatul PNL Alba.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 1 martie 2021, 12:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro