Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin Roman (Grup PNL)
Deputatul PNL Florin Roman: „Solicit Guvernului să aplice de îndată Decizia Comisiei Europene privind despăgubirea proprietarilor de păduri din ariile naturale protejate”

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, solicită Guvernului României punerea de îndată în aplicare a Deciziei Comisiei Europene nr. C(2016) 8679/4 ianuarie 2017 privind acordarea de plăți compensatorii proprietarilor de păduri supuse restricțiilor de exploatare.

Potrivit liberalului, decizia forului european reglementează situația discriminatorie a românilor cu păduri în ariile și siturile naturale protejate, care, din această cauză, nu puteau dispune de aceste bunuri și nici nu primeau nimic în schimbul deținerii materialului lemnos respectiv.
Decizia Comisiei Europene nr. C(2016) 8679/ 4 ianuarie 2017 face dreptate oamenilor care nu își puteau exploata masa lemnoasă deoarece sunt proprietari de păduri supuse unor restricții de exploatare (păduri incluse în tipurile T1 și T2). Astfel, în schimbul nerecoltării lemnelor situate în ariile protejate, cetățenii români, inclusiv cei din județul Alba, urmează să primească compensații bănești în cuantum de maxim 500 euro/hectar. Această decizie va fi aplicată până în anul 2020, iar beneficiarii sunt persoanele fizice și juridice de drept privat - persoane fizice, obști, composesorate”, a subliniat deputatul de Alba.
În momentul de față în județul Alba se află 93 de arii protejate, 83 dintre acestea fiind de interes național, situate cu precădere în Munții Apuseni și Munții Sebeșului.
„Îi informez pe locuitorii din județul Alba, cât și pe cei din celelalte zone ale țării în care se află rezervații naturale protejate, de interes național sau regional, că pentru a intra în posesia sumelor dispuse pentru compensarea imposibilității tăierii pădurilor lor, în conformitate cu Decizia Comisiei Europene, trebuie să depună o cerere în acest sens către autoritățile abilitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, a arătat parlamentarul liberal.
„În consecință, cer imperios primului ministru, precum și reprezentanților guvernamentali cu atribuții în acest domeniu, să pună de urgență în aplicare Decizia CE. De asemenea, solicit Guvernului să informeze potențialii beneficiari despre prevederea amintită, printr-o campanie de informare la nivel național. Locuitorii din Alba și celelalte județe ale țării care dețin rezervații naturale trebuie să fie informați de Guvern și să intre de urgență în posesia plăților compensatorii. De asemenea, punerea în aplicare a acestei hotărâri a instituției europene va avea drept efect imediat diminuarea tăierilor masive a pădurilor din zonele protejate și protejarea «aurului verde» al României, jefuit sistematic după 1990”, a conchis deputatul PNL.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 26 februarie 2021, 18:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro