Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin-Claudiu Roman (Grup PNL)
PNL facilitează accesul tinerilor în rândul funcționarilor publici

PNL s-a implicat permanent în procesul de profesionalizare a corpului funcționarilor publici din România, deoarece apreciem că doar cu specialiști, cu oameni de calitate, putem avea o administrare eficientă a statului.

De asemenea, considerăm că tinerii trebuie încurajați și susținuți pentru a îmbrățișa cariere de funcționari publici, în condițiile în care mulți ocolesc acest sector, din cauza unor condiții destul de restrictive prevăzute în Legea privind statutul funcționarilor publici.
Multe inițiative legislative sau guvernamentale au vizat exclusiv salarizarea funcționarilor publici și prea puține au avut în vedere condițiile pentru ocuparea unei poziții de funcționar public.
Pe lângă cerințele firești privind pregătirea profesională, există în legislația în vigoare, respectiv în Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, anumite cerințe cu privire la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice.
Considerăm că actualele cerințe referitoare la vechime, impuse de Legea nr. 188/1990, sunt excesive și creează o piedică nejustificată în ceea ce privește accesul la funcțiile publice, mai ales pentru tinerii absolvenți de facultate care, deși pot fi foarte bine pregătiți, nu vor putea ocupa o funcție publică deoarece nu au vechimea necesară.
În acest sens, am pus în dezbaterea Grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaților un proiect de lege prin care se elimină cerințele de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice impuse pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție. Proiectul este avizat de către Comisia de administrație publică a PNL.
În ceea ce privește trecerea pe o funcție publică superioară, considerăm că este necesară menținerea unor cerințe referitoare la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, dar susținem că se impune reducerea vechimii la minim 1 an și 6 luni vechime în gradul profesional al funcției publice din care promovează.
Proiectul urmează să fie depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților la începutul lunii februarie.
Dacă dorim o administrație performantă trebuie să permitem funcționarilor publici care au pregătirea profesională necesară să acceseze mai rapid funcțiile publice superioare, iar proiectul de lege inițiat elimină piedicile de vechime care se află în prezent în fața celor care își doresc o carieră în administrație.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 27 februarie 2021, 18:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro