Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin Roman (Grup PNL)
PNL și-a însușit propunerile societății civile de modificare a legislației electorale

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților a organizat miercuri, 22 februarie 2017, o dezbatere publică pe tema modificării legislației electorale, cu scopul de a fi conturată poziția politică a PNL în vederea elaborării unui cadru legislativ coerent în domeniul electoral.

PNL apreciază deschiderea și interesul manifestat de către participanții la această dezbatere, pe un subiect de interes național și cu impact major pentru cetățenii României și își însușește două propuneri majore făcute de reprezentanții societății civile. Prima o reprezintă necesitatea extinderii votului prin corespondență și pentru românii cu drept de vot de pe teritoriul țării, nu doar pentru cei din diaspora, dar și generalizarea sa pentru toate tipurile de scrutin, atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru alegerile locale și parlamentare. Cea de-a doua propunere a fost aceea de introducere a unei rubrici cu opțiunea ”NU VOTEZ” pe buletinul de vot, dând astfel posibilitatea de a vota și acelor cetățeni care nu rezonează cu programul politic al niciunui candidat angrenat în respectivele alegeri.
În viziunea PNL, dreptul la vot este unul dintre cele mai importante drepturi de care beneficiază cetățenii români și reprezintă elementul de bază al funcționării sistemului democratic din România.
Considerăm că Parlamentul României trebuie să ia cele mai bune măsuri, astfel încât să creeze cadrul legal propice pentru ca toți cetățenii români să își poată exercita dreptul de vot, asta în condițiile în care procentul absenteismului la vot este unul din ce în ce mai ridicat, de la un scrutin de vot la altul.
Pe această cale, PNL se angajează să inițieze o serie de acte normative prin care să contribuie la îmbunătățirea legislației electorale și să vină cu măsuri concrete prin care statul român să îi poată asigura pe cetățenii săi că dreptul de vot este respectat și nu considerat o simplă lozincă!
La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor publice implicate (Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe), ai autorităților locale (Asociația Comunelor din România), precum și ai societății civile (ActiveWatch, Institutul pentru Politici Publice, Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – CENTRAS).
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 27 februarie 2021, 17:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro