Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la viceliderul Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Florin Roman
PNL solicită măsuri urgente pentru respectarea Legii privind alimentația sănătoasă în școli

România se află într-o situație dramatică în ceea ce privește obezitatea infantilă, studiile recente arătând că țara noastră ocupă locul doi în Europa în clasamentul copiilor care suferă de această maladie.

Avem legi, avem proiecte interesante de prevenție dar, din păcate, aceste lucruri sunt de multe ori doar pe hârtie , iar numărul copiilor care suferă de obezitate crește de la an la an.
La fel se întâmplă și cu Legea nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, o lege bună, utilă, dar ignorată. Prevederile acesteia nu se respectă și, în consecință, în foarte multe școli din țară și în proximitatea acestora sunt întâlnite foarte des cazuri de abateri de la reglementările privind vânzarea de produse nerecomandate copiilor, conform prevederilor Legii mai sus menționate și a Ordinului ministrului Sănătății 1563/2008 pentru aprobarea listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți.
În calitate de deputat, am solicitat ministrului Educației, Pavel Năstase, să-mi comunice măsurile urgente pe care le are în vedere pentru înlăturarea acestor nereguli și pentru respectarea întocmai a prevederilor legale privind alimentația sănătoasă în unitățile de învățământ și în proximitatea acestora.
Medicii specialiști în boli de nutriție atrag atenția serios asupra faptului că un consum îndelungat de alimente de tip fast food, de sucuri carbogazoase, precum și a altor alimente nesănătoase, prezintă un risc major de obezitate și diabet de tip II pentru copii și adolescenți.
Nu mai putem să închidem ochii și să nu vedem că majoritatea copiilor au acces la școală și în preajma acesteia la alimente nesănătoase și la produse care le pun în pericol sănătatea pe termen mediu și lung.
PNL așteaptă ca Ministerul Educației Naționale să ia măsuri urgente pentru aplicarea legilor în domeniu și să vegheze pe mai departe la respectarea lor.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 1 martie 2021, 12:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro