Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la viceliderul Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Florin Roman
Guvernul tratează cu dispreț Centenarul Marii Uniri

Centenarul Marii Uniri ar trebui să fie un moment de sărbătoare și de respect pentru cei care au realizat România Mare. Din păcate, pentru Guvernul PSD -ALDE nu există respect pentru trecut, pentru actul Unirii sau pentru cei care au luptat în numele idealurilor naționale.


Vicepremierul Sevil Shhaideh refuză să vină în Parlament, la “Ora Guvernului”, pentru a oferi răspunsuri privind implicarea Executivului în acțiunile destinate celebrării Centenarului Marii Uniri. Vicepremierul a invocat pretextul că nu are atribuții în acest sens, pasând responsabilitatea spre Departamentul Centenar, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Departamentul Centenar nu este nici ordonator de credit, nu are nici personalitate juridică și, prin urmare, singurul lucru de care se ocupă sunt dezbateri academice pe la diverse universități din țară. Sunt utile și discuțiile, dar trebuie să trecem și la fapte.
Răspunsul trimis de vicepremierul Shhaideh arată exact care este interesul real al PSD și al Guvernului pentru Centenarul Marii Uniri. În documentul semnat de Sevil Shhaideh se arată că “până în acest moment nu s-au purtat discuții cu departamentul CENTENAR cu privire la efortul comun pe care și instituția noastră ar putea să-l depună pentru a veni în sprijinul pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial”. Pe scurt, guvernul nu are nici strategie, nici fonduri alocate pentru acțiunile care ar trebui să pregătească evenimentele de anul viitor.
Același document semnat de vicepremierul PSD invocă lipsa unei liste a proiectelor de infrastructură culturală în vederea celebrării Centenarului Marii Uniri. Țin să precizez că aceste liste au fost depuse atât la ministerul condus de Sevil Shhaideh, cât și la Secretariatul General al Guvernului.
Singurul lucru care lipsește este voința Guvernului PSD-ALDE de a se implica în acest proiect național. Pasarea responsabilităților, refuzul de a da explicații publice și lipsa unei strategii coerente privind Centenarul Marii Uniri, denotă disprețul actualei puteri pentru un moment unic în istoria românilor.
PNL va solicita în continuare Guvernului să se implice și să demareze acțiunile necesare organizării evenimentelor dedicate Centenarului Unirii. Înaintașii partidului nostru au înfăptuit Marea Unire, iar noi suntem datori să facem totul pentru a cinsti așa cum se cuvine Centenarul Marii Uniri.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 26 februarie 2021, 19:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro