Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin Roman (Grup PNL)
PNL cere Departamentului Centenar să facă publice proiectele și evenimentele dedicate aniversării Marii Uniri

Mai sunt câteva luni până intrăm în anul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918, iar guvernul PSD nu dă niciun semn că se ocupă în mod serios de acest eveniment special și important pentru toți românii.

Dincolo de dezbateri în universități și de înființarea unui departament cu nume pompos, Departamentul Centenar, guvernul Sorin Grindeanu nu a făcut nimic concret pentru organizarea așa cum se cuvine a aniversării Marii Uniri.
Am atras atenția constant asupra acestei situații dar, din păcate, nimeni nu își asumă responsabilitatea proiectelor care trebuie realizate în vederea organizării unor evenimente pe măsura actului istoric de la 1 Decembrie 1918.
Considerând că Centenarul Marii Uniri ar trebui să fie un moment de sărbătoare și de respect pentru cei care au realizat România Mare, iar acest lucru presupune implementarea unor proiecte și respectarea unui calendar în acest sens, în calitate de parlamentar liberal de Alba i-am adresat oficial o solicitare domnului Cristian-Ioan Videscu, Secretar de Stat, Coordonatorul Departamentului Centenar din Guvernul României, în care îi cer să îmi comunice în scris care sunt evenimentele cuprinse în Programul Departamentului Centenar.
De asemenea, i-am solicitat să îmi precizeze dacă susține construcția Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, ce demersuri face pentru realizarea acestuia, precum și care sunt sumele alocate de către Departamentul Centenar pentru aniversarea a 100 de ani de la făurirea statului român modern.
Guvernul Grindeanu nu se mai poate ascunde la nesfârșit în spatele lipsei de responsabilitate și trebuie să spună public dacă dorește să se implice activ în evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri și dacă are alocați bani pentru proiecte. De vorbe și dezbateri academice ne-am cam săturat, a venit vremea ca Executivul să facă ceva concret pentru ca anul viitor să putem sărbători așa cum se cuvine împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.
Nu e prima dată când atrag atenția asupra lipsei de interes a acestui guvern pentru Centenarul Marii Uniri. Cu ocazia dezbaterilor la bugetul de stat pe 2017, am atenționat, de la tribuna Parlamentului, că guvernul Grindeanu nu a găsit niciun leu în visteria țării pentru a pregăti Centenarul Unirii de anul viitor.
De asemenea, alături de colegul meu, deputatul PNL de Alba Cornel Olar, ne-am întâlnit cu Secretarul General al Guvernului, Mihai Busuioc, pentru a discuta planul de investiții necesare pentru reabilitarea infrastructurii culturale, în perspectiva evenimentelor organizate cu ocazia Centenarului Unirii. Am solicitat public PSD și ALDE să deblocheze proiectul de lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1918 de la Alba Iulia, proiect care este abandonat la Comisia pentru buget finanțe a Camerei Deputaților.
Demersurile noastre n-au găsit încă ecou în acțiunile guvernului. Tocmai de aceea, PNL va solicita în continuare Guvernului să se implice și să demareze acțiunile necesare organizării evenimentelor dedicate Centenarului Unirii. Le suntem datori cu acest lucru înaintașilor noștri, care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 4 martie 2021, 20:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro