Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin-Claudiu Roman (Grup PNL)
PNL susține construirea unui echilibru salarial în administrația locală

Salarizarea la nivelul administrației publice locale a suferit de-a lungul timpului numeroase modificări, ajungându-se la dezechilibre și inechități nejustificate. Nu sunt puține cazurile în care funcționarii din primării au salariile mai mari decât al primarului, deși responsabilitatea juridică, administrativă și politică îi revine acestuia din urmă.

În vederea eliminării acestor dezechilibre, am depus la Comisia pentru muncă și protecție socială din Senatul României amendamente la Propunerea legislativă - Lege-Cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (L111/2017).
Conform acestor propuneri, primarul și viceprimarul, respectiv președintele și vicepreședintele consiliului județean, trebuie să aibă cel mai înalt nivel al indemnizației în raport cu veniturile salariale (incluzând sporuri) ale funcționarilor publici și personalului contractual din aparatul propriu, dar și în raport cu veniturile salariale ale conducătorilor instituțiilor publice și serviciilor publice de interes local (incluzând unități școlare, spitale, instituții de cultură, secții de poliție, jandarmerie, etc.).
De asemenea, prin aceste amendamente depuse la lege, indemnizația primarului unui municipiu reședință de județ nu trebuie să aibă un nivel inferior celei a prefectului sau a președintelui consiliului județean.
Reglementarea coeficienților corespunzători indemnizațiilor aleșilor locali nu trebuie să țină seama doar de numărul de locuitori ai unității administrative-teritoriale, ci și de rangul localității, așa cum este definit prin Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a Rețeaua de localități. Rangul localității atestă un nivel minim al dotărilor și al serviciilor publice furnizate cetățenilor și, implicit, al responsabilităților pe care le implică activitatea aleșilor locali și funcționarilor din cadrul acelei unități administrative.
Aceste propuneri aduc un echilibru în administrația locală și rezolvă inechitățile salariale care s-au adâncit în ultimii ani în acest sector.
Ne dorim ca aceste amendamente să fie susținute de cât mai multe partide, și de la putere, și din opoziție, deoarece administrațiile locale din România trebuie să se dezvolte pe principii corecte și echitabile
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 4 martie 2021, 21:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro