Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin Roman (Grup PNL)
Refuzul unui loc de muncă duce la anularea venitului minim garantat

În România ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem nevoie de forță de muncă, dar mulți dintre cei apți de muncă stau cu mâna întinsă, așteptând lună de lună ajutorul social oferit de stat sub forma venitului minim garantat.

Potrivit legii în vigoare, ”persoanele apte de muncă, care nu realizează venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru încadrare în muncă și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții”.
Tot actuala legislație dă dreptul acestor persoane să refuze de trei ori ocuparea unui loc de muncă. Practica ne demonstrează că majoritatea celor care primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului.
PNL vine în sprijinul autorităților locale și al agenților economici care au nevoie de forță de muncă și, în acest sens, am depus în Camera Deputaților, alături de mai mulți colegi liberali, un proiect de lege prin care se modifică alineatul (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiția că refuzul acestuia va duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat.
Propunerea PNL se bazează pe datele statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Conform acestora, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente - 55.457, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 2.643. Pentru luna aprilie 2017, statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente - 243.006, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 17.712. Tot datele statistice ne arată că în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani.
PNL consideră că este absolut necesară schimbarea acestei situații, mai ales că, așa cum presa a relatat în numeroase rânduri, mulți dintre beneficiarii venitului minim garantat stau în vile și se plimbă cu mașini scumpe.
Apreciem că ajutoarele sociale oferite de stat trebuie strict orientate către cei care au nevoie de ele, nu către cei care vor să înșele statul și stau lună de lună cu mâna întinsă la primărie, așteptând banii aferenți venitului minim garantat.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 7 martie 2021, 13:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro