Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Florin Roman (Grup PNL)
PSD mistifică istoria. Demisia, domnule ministru Romașcanu!

Conducerea Ministerului Culturii și Identității Naționale dă dovadă de incompetență fiind depășită de importanța atribuțiilor pe care ar trebui să le îndeplinească, printre care și aceea de a veghea la respectarea Constituției României, de a nu face compromisuri în ceea ce privește protejarea identității naționale.

În ciuda repetatelor solicitări pe care le-am făcut, domnul Romașcanu refuză și acum, în pragul deschiderii Anului Centenarului, să prezinte detalii referitoare la proiectele privind această aniversare, iar mai nou, prin modul în care a gestionat problematica alegerii logo-ului care va reprezenta Marea Unire, demonstrează că nu dă doi bani pe prevederile constituționale și pe importanța marcării așa cum se cuvine a actului istoric de la 1 Decembrie 1918.
Potrivit art. 12 din Constituția României, alineatul (1), ”Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”. De asemenea, Constituția din 1866 a României prevedea la fel prin articolul 124: „colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben și Roșu”, iar ordinea și dispoziția culorilor au fost stabilite de către Adunarea Deputaților în ședința din 26 martie 1867.
Cu toate acestea, Ministerul Culturii a considerat de cuviință ca identitatea vizuală a Centenarului Marii Uniri să se facă printr-un logo care prezintă inversat culorile drapelului național.
Explicațiile ministrului culturii și trimiterile sale la o Constituție de dinainte de făurirea statului român modern reprezintă o aberație și o mistificare a istoriei României. Constituția prevede ”albastru, galben, roșu”, iar orice altă interpretare este neconstituțională!
PSD și ministrul Romașcanu trebuie să înțeleagă că nu putem să ne jucăm cu simbolurile naționale!
Nu știu dacă domnul Lucian Romașcanu înțelege gravitatea politicilor sale cu efecte negative asupra definirii identității naționale. Nu mai trebuie să privim în altă direcție și să asistăm pasivi la astfel de gesturi! Consider că se impune demisia domnului Romașcanu din funcția de ministru, astfel încât să creăm premisele organizării adecvate a manifestărilor dedicate Anului Centenarului.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 26 februarie 2021, 19:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro