Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin Roman (Grup PNL)
Amendamentul Roman-PNL decontează naveta elevilor și între localități

Camera Deputaților a adoptat în ședința de marți, 5 septembrie, un amendament foarte important prin care se modifică proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.69/2016 pentru completarea art.84 din Legea educației naționale nr.1/2011 și a art.45 din Legea serviciilor de transport public local nr.92/2007, precum și pentru abrogarea art.15 din Ordonanța Guvernului nr.29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, în sensul în care se va asigura un acces cât mai larg la educație pentru copiii din România.

Am inițiat acest amendament tocmai pentru a limita rata părăsirii timpurii a școlii, care a ajuns la un nivel record de 19%, dar și pentru a elimina o discriminare.
Prin acest proiect de lege se prevedea decontarea navetei la școală a copiilor doar în interiorul unei localități. Însă, conform acestui amendament, se va putea realiza decontarea navetei școlare, din bugetul Ministerului Educației Naționale, și pentru elevii de nivel liceal care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu la filiera/profilul/specializarea solicitată.
Decontarea se va putea face fie prin unitățile de învățământ la care aceștia sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, fie prin asigurarea unei sume ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.
În momentul de față, realitatea ne arată un tablou sumbru în ceea ce privește viitorul României. Ne confruntăm, din păcate, cu o rată record în ceea ce privește abandonul școlar, unul din cinci elevi renunțând la școală. Criza sistemului educațional este evidentă și va avea pe termen mediu și lung efecte negative asupra pieței muncii și economiei din România.
Tocmai de aceea, Grupul parlamentar al PNL susține necesitatea finanțării corecte a învățământului românesc și solicită Ministerului Educației Naționale să publice cât mai urgent normele de aplicare a legii, astfel încât, acum, în pragul anului școlar, transportatorii să poată deconta naveta.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 27 februarie 2021, 18:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro