Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin Roman (Grup PNL)
PNL propune ca impozitul din venit să rămână la nivelul autorităților locale
În calitate de deputat al PNL voi depune în perioada imediat următoare o propunere legislativă prin care îmi doresc să vin în sprijinul autorităților locale, în sensul modificării Legii privind finanțele publice locale, astfel încât impozitul din venit să rămână integral la nivelul autorităților locale.


Realitatea ne arată că, în momentul de față, autoritățile administrațiilor publice locale trebuie să facă față unui volum tot mai mare de cheltuieli, fără să beneficieze, însă, și de un transfer superior de resurse de la bugetul central.

Subfinanțarea pune autoritățile locale în situația de a nu mai putea onora nici plata drepturilor salariale ale angajaților din aparatul propriu, nici cheltuielile curente și nici minimele cheltuieli de investiții locale!
Din păcate, criteriile actuale de repartizare a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, au avut un impact negativ major asupra autorităților administrației publice locale din toată țara, reflectându-se într-o capacitate financiară semnificativ diminuată, mai ales la comunele și orașele cu un potențial economic și financiar redus.
Iar toată această situație le aduce în imposibilitatea desfășurării în bune condiții a activităților de bază!
Având în vedere structura plătitorilor de impozit pe venit care fluctuează de la an la an, dar și gradul de încasare a veniturilor proprii ale bugetelor UAT-urilor, consider că se impune o reechilibrare a alocării cotelor defalcate din impozitul pe venit - la 61,70 % la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor și 19,80 % la bugetul local al județului.
De asemenea, prin această inițiativă legislativă propun eliminarea excepției impozitului pe veniturile din pensii, prevedere introdusă prin OUG 102/2011, respectiv rămânerea acestuia în baza de defalcare a bugetului local, astfel încât să se asigure resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare bunei funcționări a administrațiilor locale.
Doar în felul acesta se poate rezolva problema subfinanțării autorităților locale și totodată se poate elimina, o dată pentru totdeauna, dependența acestora de pixul discriminatoriu al guvernanților, indiferent de culoarea politică a acestora.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 27 februarie 2021, 17:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro