Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, domnul deputat Florin Roman (Grup PNL)
Comisia pentru administrație a Camerei Deputaților se implică în vederea identificării celor mai bune măsuri post-Colectiv

Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului a Camerei Deputaților a organizat o dezbatere pentru a analiza situația sistemului sanitar și a celui de intervenții de urgență în contextul comemorării tragediei din clublul Colectiv.

Pentru a avea o imagine cât mai completă asupra acestui aspect i-am invitat în cadrul comisiei pe șefii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și pe domnul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
Cu această ocazie, am constatat că nu s-au schimbat foarte multe lucruri în cei doi ani care au trecut de la Colectiv, Guvernele luând până acum doar măsuri timide în acest domeniu. Din păcate, la nivelul întregii țări, avem încă peste 17000 de obiective neautorizate. Trebuie menționat, de asemenea, că în această situație se regăsesc numeroase clădiri de interes public, astfel: aproximativ 2800 de școli, grădinițe și licee, peste 350 de spitale și policlinici, dar și aproximativ 1000 de biserici.
Cauzele sunt multiple, dar putem menționa aici în special legislația stufoasă, birocrația, fiind semnalate chiar unele abuzuri ale funcționarilor ISU care întârzie eliberarea documentelor necesare pentru obținerea autorizațiilor, frica de decizie a personalului de specialitate, pentru a evita eventualele situații în care poate fi tras la răspundere, dar și personalul insuficient, având în vedere că în momentul de față, la nivel național, există doar 188 de verificatori și experți în domeniul securității la incendiu.
Tocmai pentru că legislația în domeniu îngreunează și mai mult acest proces de autorizare, Parlamentul a adoptat, în mai 2017, un proiect prin care termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, a fost prorogat până la data de 30 septembrie 2017. De asemenea, am introdus la acel proiect un amendament prin care i-am exceptat de la aplicarea amenzilor pe cei care doreau să intre în legalitate până la 30 septembrie și să respecte prevederile legate de securitatea la incendiu dar, din diferite motive, au depus documentația cu întârziere.
Nu este suficient însă, având în vedere absența unor măsuri guvernamentale concrete și mai ales că începând cu data de 1 ianuarie 2018 curge termenul de la care pot fi aplicate amenzi între 30.000 și 50.000 de lei.
Am concluzionat în cadrul dezbaterii că trebuie identificate cât mai urgent măsuri de simplificare a procedurilor de avizare și autorizare, modificarea legislației în așa fel încât să introducem o evaluare standardizată în funcție de tipul clădirilor, dar și reducerea documentației necesare în vederea autorizării. Totodată, ne-am asumat la nivelul comisiei continuarea discuțiilor cu factorii implicați pentru a găsi soluții legislative optime de reglementare în domeniul apărării împotriva incendiilor.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 4 martie 2021, 20:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro