primit de la domnul deputat Florin Roman (Grup PNL)
PNL are soluția pentru a compensa efectul negativ al măsurilor fiscale ale Guvernului Tudose asupra bugetelor primăriilor

Guvernul Tudose, prin măsurile fiscale pe care intenționează să le adopte, riscă să afecteze în primul rând bugetele primăriilor, fapt ce a generat, pe bună dreptate, revolta oamenilor din administrația locală. Nemulțumirea este una justificată, având în vedere că prin scăderea impozitului pe venit, de la 16 la 10%, bugetele locale vor fi văduvite de sume importante de bani și vor ajunge să depindă și mai mult de pixul guvernanților.

Nu este suficient angajamentul prim-ministrului Mihai Tudose care le-a promis primarilor că aceste pierderi vor fi compensate cu sume suplimentare din bugetul de stat!
Pe această cale, vreau să informez Guvernul și pe colegii din PSD și ALDE că Partidul Național Liberal are deja soluția pentru a compensa acest gol din bugetele administrațiilor locale! Mai exact, este vorba despre Propunerea legislativă pentru modificarea art.32 din Legea nr.273 din 29 iunie 2006 privind finanțele publice locale, pe care am inițiat-o și depus-o în luna septembrie și care, în momentul de față, se află în dezbaterea Senatului României, în calitate de primă cameră sesizată.
În viziunea PNL, soluția nu este dată de astfel de măsuri care conduc de fapt la o consolidare a centralizării, prin care la un moment dat se va crea o discriminare între autoritățile publice locale. Astfel, prin această inițiativă propunem ca impozitul din venit să rămână integral la nivelul autorităților locale.
Ținând cont de structura plătitorilor de impozit pe venit care fluctuează de la an la an, dar și de gradul de încasare a veniturilor proprii ale bugetelor UAT-urilor, consider că se impune o reechilibrare a alocării cotelor defalcate din impozitul pe venit - la 61,70 % la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor și 19,80 % la bugetul local al județului. Totodată, inițiativa prevede eliminarea excepției impozitului pe veniturile din pensii, prevedere introdusă prin OUG 102/2011, respectiv rămânerea acestuia în baza de defalcare a bugetului local, astfel încât să se asigure resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare bunei funcționări a administrațiilor locale. În fapt, toate aceste măsuri vor genera mai mulți bani în bugetele locale!
Autoritățile locale au deja probleme serioase ca urmare a subfinanțării cu care se confruntă, în lipsa unui transfer superior de resurse de la bugetul central, iar prin preconizatele măsuri fiscale, anunțate de Guvernul PSD-ALDE, primăriile din România riscă să ajungă în incapacitate de plată în 2018.
Este mai mult decât necesar să găsim rapid o soluție, iar proiectul PNL să devină aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2018, atunci când vor intra în vigoare măsurile fiscale ale Guvernului Tudose. Tocmai de aceea, PNL le solicită parlamentarilor din coaliția guvernamentală să susțină această propunere legislativă și să fie de acord cu dezbaterea și adoptarea sa în procedură de urgență.