Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnii deputați Ioan Balan și Florin Roman (Grup PNL)
Ioan Balan și Florin Roman: Salutăm votul din Senat asupra propunerii legislative privind radarele

Deputații PNL Ioan Balan și Florin Roman salută votul aproape unanim dat de Senatul României, miercuri, 7 martie, asupra inițiativei legislative privind amplasarea radarelor Poliției rutiere pe autospeciale inscripționate cu însemnele și înscrisurile distinctive:

”Astăzi, cu 92 de voturi pentru și un vot împotrivă, Senatul României a adoptat proiectul legislativ pe care noi l-am propus în toamna anului trecut și pe care l-au susținut și alți colegi din PNL. Propunerea noastră constă în faptul că ofițerul de poliție care constată și sancționează o contravenție privind circulația pe drumurile publice să fie obligat să poarte uniforma de polițist, cu înscrisurile și însemnele distinctive. De asemenea, aparatele de măsurare a vitezei, care mai sunt denumite și radare, să fie amplasate exclusiv pe autospecialele cu înscrisurile și însemnele distinctive. În privința aparatelor de măsurare a vitezei de tip pistol, acestea să fie amplasate la cel mult 10 metri de autospeciala Poliției rutiere.
Când noi doi am elaborat acest proiect, ne-am gândit că inițiativa ar trebui să aibă un dublu rol. În primul rând, ne-am propus ca să mutăm accentul politicilor privind circulația pe drumurile publice de la sancțiune, care în România a devenit regula, la prevenția încălcării normelor de circulație. O lege nu poate să urmărească doar aplicarea de sancțiuni! O lege trebuie orientată către obținerea unui comportament dezirabil, către o conformare voluntară a cetățeanului. Sancțiunea ar trebui să fie modalitatea de constrângere a celor care nu s-au conformat și nu să devină, în fapt, regula. Orice șofer a constatat că atunci când un radar este inscripționat și pus la vedere în trafic, toți șoferii respectă regulile de circulație, iar efectul legii este îndeplinit.
În al doilea rând, ne-am propus să creștem respectul cetățenilor față de munca ofițerilor de poliție. Nu mai este o noutate că ofițerul de poliție a ajuns să fie tot mai puternic presat, prin norma de amenzi impusă de șefi, să se ascundă prin tufișuri pentru a sancționa conducătorii auto. Ofițerul va câștiga mai mult respect din partea conducătorilor auto, iar cei certați cu legea nu vor mai putea contesta atât de ușor procesele verbale de contravenție”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 1 martie 2021, 12:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro