Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Florin Claudiu Roman (Grup PNL)
Adresată ministrului Culturii și Identității Naționale, domnului George Vladimir Ivașcu

Domnule Ministru George Vladimir Ivașcu,

Este regretabil faptul că în Anul Centenarului Marii Uniri luptele interne din PSD și desele schimbări în rândul miniștrilor Culturii și în rândul secretarilor de Stat ai Departamentului Centenar au pus cruce pregătirilor proiectelor de țară dedicate celor 100 de ani de la făurirea Statului unitar modern.

Dumneavoastră și Guvernul din care faceți parte nu reușiți să faceți diferența dintre Anul Centenarului și Ziua Centenarului Marii Uniri.
La trei luni de zile de la aprobarea bugetului de stat și adoptarea în Camera Deputaților a Legii Monumentului Unității Naționale de la Alba Iulia, dumneavoastră, în calitate de ministru al Culturii, nu ați fost în stare să semnați contractul de execuție! Cine răspunde pentru acest lucru grav, domnule George Vladimir Ivașcu?
La trei luni de la intrarea în Anul Centenarului, tot dumneavoastră ați dispus retragerea celor 2048 de proiecte propuse de administrațiile publice locale, primării, consilii județene și muzee, care au fost analizate și selectate de Departamentul Centenar! Am întrebat de ce? Răspunsul a fost unul halucinant, și anume pentru că există probleme de evaluare și probleme legale! Păi dacă e așa, domnule ministru Ivașcu, poate ne spuneți și dacă ați informat instituțiile statului în legătură cu suspiciunile dumneavoastră? Insinuați că aceste proiecte sunt folosite pentru „ sifonarea“ banului public? Sau că sunt proiecte cu dedicație?
Înțeleg faptul că în PSD sunt lupte interne pentru “ciolan“, dar, în calitate de parlamentar liberal de Alba, nu pot accepta ca Centenarul Marii Uniri să fie sacrificat!
Domnule ministru Ivașcu, am înțeles că proiectele selectate de Departamentul Centenar pe vremea ministrului Romașcanu nu sunt în regulă, dar vă întreb ce ați pus dumneavoastră în loc ca să salvați situația?! Deocamdată nimic! Iar timpul zboară! Și Centenarul Marii Uniri nu mai poate aștepta încă 100 de ani, până vă rezolvați problemele interne de partid. Oare chiar înțelegeți ce responsabilități vă asumați ca ministru al Culturii în Anul Centenarului Marii Uniri?
Este limpede că Guvernul PSD-ALDE este complet depășit de importanța acestui moment unic. Mai mult decât atât, triumfalista comisie interministerială a Centenarului a reușit notabila "performanță" de a se întâlni o singură dată în ultimele 3 luni, deși ar trebui să se întâlnească săptămânal pentru a lua decizii cu privire la acest eveniment atât de important pentru români. Să înțeleg că Guvernul PSD-ALDE folosește această somptuoasă comisie pentru a bloca, de fapt, luarea deciziilor?!
Sunt convins că veți selecta, din nou, ceva proiecte, probabil veți muta axul unirii de pe direcția Arad-Iași-Alba Iulia-București, pe axa PSD, care obligatoriu începe de la Teleorman și se termină la Olguța, via Marian Oprișan. Adică pe noua axă de putere din PSD.
Vă atrag atenția, pentru înțelegerea dumneavoastră, că proiectele rămân doar proiecte pe hârtie dacă nu mai există timpul necesar pentru realizarea lor. Poate știți, dacă nu ați aflat încă, faptul că în procedurile de achiziție publică există și contestații.
Domnule ministru!
Vă solicit să vă îndepliniți mandatul cu responsabilitate. Nu vă jucați cu focul! S-ar putea să vă ardeți! Este de neacceptat că veți ajunge să faceți de râs România la 100 de ani! Nimeni nu vă va ierta pentru asta!
Vă mai sugerez, domnule ministru, să faceți și un exercițiu de imaginație: cum ar arăta platoul din fața Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, în Anul Centenarului Marii Uniri, cu o groapă mare, loc în care ar fi trebuit ridicat Monumentul Unității Naționale de către Ministerul Culturii? Vă puteți închipui așa ceva? Sau poate acolo trebuie proiectată o hologramă, în format 3D, simbolizând cum ar fi trebuit să fie construit monumentul de către ministerul pe care îl conduceți?
Vă cer să NU dinamitați Anul Centenarului Marii Uniri! Lăsați, momentan, teatrul! Între timp ați ajuns ministru, domnule George Vladimir Ivașcu!

Anexă

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 27 februarie 2021, 18:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro