Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin Roman (Grupul parlamentar al PNL)
PNL vine în sprijinul medicilor de familie
În calitate de deputat PNL, am depus împreună cu deputatul Bogdan Huțucă o nouă inițiativă legislativă prin care ne propunem să contribuim la reducerea costurilor de funcționare ale cabinetelor de medicină de familie.


Concret, propunem modificarea lit.h), alin.(1), a art. 456 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal în sensul exceptării cabinetelor de familie de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri. Astfel, vrem să sprijinim medicina de familie cu scopul declarat al consolidării principiului prevenției în sănătate ca politică principală în domeniul sănătății, lucru pe care PNL și l-a asumat prin Legea prevenției în sănătate, un proiect care nu a primit, însă, sprijinul coaliției guvernamentale.

Trebuie spus că, în baza Legii nr.571/2003 privind vechiul cod fiscal, cabinetele de medicină de familie erau scutite de impozitul/taxa pe clădire, facilitate anulată prin adoptarea noului cod fiscal, legiuitorul considerând că sintagma ”clădirile unităților sanitare publice” cuprinde și cabinetele de medicină de familie, ceea ce de fapt nu se întâmplă.
În practică, sarcina fiscală suplimentară impietează asupra bugetelor și așa mici ale cabinetelor de familie, care, în același timp se confruntă și cu alte probleme de ordin financiar, precum sarcini financiare și birocratice impuse de Minister și casele teritoriale de sănătate.
Considerăm, așadar, că se impune modificarea legislației în domeniu, pentru a reglementa ceea ce legiuitorul a dorit de la bun început. Medicina de familie are nevoie de o astfel de lege și consider că această propunere legislativă trebuie să intre cât mai repede în dezbaterea Parlamentului pentru a corecta o nedreptate. Asta cu atât mai mult cu cât impactul financiar al acestei măsuri este nesemnificativ, având în vedere faptul că la nivelul unităților administrativ teritoriale acționează foarte puține cabinete de medicină de familie, iar spațiul clădirilor nu este unul extins, care să genereze obligații fiscale importante.
Doar prin astfel de măsuri și prin aplicarea principiului „este mai eficient să previi decât să tratezi” putem asigura în mod real prevenția în sănătate și să generăm pe termen mediu și lung îmbunătățirea stării de sănătate a românilor.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 26 februarie 2021, 17:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro